EK o kandidaturi Srbije

Izvor: Studio B, 11.Okt.2011, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK o kandidaturi Srbije

Evropska komisija predložiće da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali će dalji tok evrointegracija biti vezan za Kosovo i Metohiju, rekao je visoki diplomata iz Komisije.

"Srbija je ostvarila sjajan napredak u mnogim oblastima, tako da definitivno zaslužuje kandidaturu", rekao je Tanjugov izvor, koji je želeo da ostane anoniman.

On, međutim, nije želeo da precizira >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da li će Komisija predložiti i datum početka pregovora.

"Sve što mogu da kažem je da će Srbija dobiti vrlo pristojan podsticaj da nastavi sa evropskim integracijama, a dalji napredak zavisiće od nje, a najviše od dijaloga sa Prištinom", rekao je diplomata.

On je posebno pohvalio hapšenje poslednjih haških begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kao i uspehe Srbije u suzbijanju organizovanog kriminala.

Povoljno mišljenje o kandidaturi formulisano je nakon višednevnih konsultacija unutar Komisije, koja će sutra zvanično predstaviti godišnji izveštaj o napredovanju zemalja koje teže članstvu u EU.

Status kandidata za Srbiju je proteklih dana bio doveden u pitanje zbog incidenata na severu KiM, kao i suspenzije razgovora Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima.

Sada je, međutim, otvorena i mogućnost da Srbija u dogledno vreme dobije i datum početka pregovora.

"Od ključne je važnosti da se situacija na severu smiri, a dijalog nastavi", rekao je Tanjugov izvor. "Dalji koraci više ne zavise od nas", dodao je on.

Konačnu reč o kandidaturi Srbije i eventualnom otvaranju pregovora o članstvu daće Evropski savet, 9. decembra.

Savet je u dosadašnjim slučajevima obično poštovao preporuke Komisije, ali napeta situacija na severu KiM, kao i snažan otpor daljem širenju EU od strane nekih zemalja unosi element neizvesnosti u konačan ishod.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.