EK je spremna da preporuči Savetu EU otvaranje pregovora za BiH

Izvor: B92, 05.Dec.2023, 20:13

EK je spremna da preporuči Savetu EU otvaranje pregovora za BiH

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izrazio je danas nadu da će Evropski savet moći u martu da odobri otvaranje pregovora sa BiH o pridruživanju EU.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućom Saveta ministara Borjanom Krišto nakon Drugog političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH u Briselu rekao da je potreban dodatni napredak na polju reformi i ključnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obaveza, te da je Evropska komisija spremna da tada preporuči Savetu EU da otvori pregovore, kada se sve to ispuni.

"Želimo da ponovo, recimo već u martu, dođemo sa novim napretkom i nadamo se da će tada moći da se započnu pregovori", istakao je Varhelji, prenela je RTRS.

Na političkom forumu učestvovali su, između ostalih, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, predsedavajuća Saveta ministara Borjana Krišto, kao i drugi predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

U Brisel su pozvani članovi Zajedničkog kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH, predsednici klubova poslanika i delegata, zamenici predsedavajuće Saveta ministara, direktor Direkcije za evropske integracije, predsednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH, kao i premijeri deset kantona i gradonačelnik Brčko distrikta.

Evropska komisija predložila je u oktobru da BiH bude dodeljen kandidatski status za prijem u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.