EK: Za Srbiju ključni pregovori s EU i izlazak iz recesije

Izvor: Blic, 30.Jul.2013, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Za Srbiju ključni pregovori s EU i izlazak iz recesije

Brisel - Evropska komisija(EK) je u najnovijoj ekonomskoj analizi ocenila kao "ključni razvoj" to što je Evropski savet u junu odlučio da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom, uz glavnu procenu da je srpska privreda izašla iz recesije i da je realni bruto domaći proizvod (BDP) dostigao rast od 2,1 odsto.

Takođe je istaknuto je da je povećan srpski izvoz, da je inflacija u maju "sezonski" pala na oko devet odsto, dok je nezaposlenost i dalje velika, a budžetski deficit >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << premašio pet odsto.

U analizi, u koju je imala uvida agencija Beta, napominje se da je odluka vođstva EU da se pokrenu pregovori o članstvu usledila pošto je postignut sporazum o sređivanju odnosa Beograda i Prištine "kojim će biti uspotavljena Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu", s tim što će prethodno Evropski savet potvrditi mandat za pregovore sa Srbijom.

EK ukazuje na to da je "srpska vlada u junu izvršila reviziju budžeta i ciljani deficit sa 3,6 odsto povećala na 5,2 BDP-a, pre svega zbog slabih prihoda u prvim mesecima ove godine".

Među ključne razvoje je ubrojano i to što je vlada u Beogradu usvojila i "program reforme javnog sektora, uključujući akcioni plan za potpuno preustrojstvo preduzeća do polovine 2014. godine".

"Ekonomski oporavak na uskoj osnovi nije još doveo do poboljšanja na tržištu radne snage" i nezaposlenost je iznosila u aprilu 24,1 odsto, dok je godinu ranije bila 25,5 odsto radno sposobnog stanovništva.

Najveća stopa nezaposlenosti, i to oko pedeset odsto, ukazuje EK, pogađa u Srbiji stanovništvo do 24 godine. Ipak, broj zaposlenih je u prvim mesecima porastao za 3,2 odsto,"ali su neki poslovi prešli u sivu ekonomiju, tako da je zaposlenost u privatnom sektoru porasla na 12,3 odsto".

Posle pada proizvodnje od 1,7 odsto u prošloj godini, Srbija je izašla iz recesije, rast BDP je dostigao 2,1 procenata, a u rastu izvoza je znatnog udela imala proizvodjnja u fabrici FIAT Srbija.

U analizi se napominje da je domaća tražnja ostala slaba i, štaviše, došlo je do godišnjeg pada od 1,1 odsto, jer je nezaposlenost i dalje velika a realni prihodi stanovništva su nastavili da padaju. Takođe se kaže da je "posle velikog pada u poslednjem tromesečju 2012. godine investiranje i dalje u padu".

Ipak, došlo je do rasta mnogih sektora i poljoprivreda je, posle vremenskih nedaća u 2012. godini, zabeležila skok u proizvodnji od 16,7 odsto, mada je u trgovini na malo pad bio četiri odsto, a u građevinarstvu čak blizu 25 procenata. U prvim mesecima ove godine je "deficit platnog bilansa Srbije prepolovljen, smanjen je za 46 odsto za godišnje razdoblje, odnosno za 758 miliona evra", što se poglavito duguje skoku izvoza od 23,8 odsto i doznakama iz inostranstva koje su porasle za preko devetnaest odsto.

Uvoz je, navodi EK, zbog slabe domaće tražnje pao za blizu četiri procenta, a skok izvoza se najviše duguje plasmanu mašina, aparata i transportne opreme, kao i hemijskih proizovda i naftnih derivata posle završetka modernizacije Rafinerije Pančevo".

Srpska vlada je platila unapred 330 miliona evra dugova Londonskom klubu, tako da je krajem maja javni dug iznosio 19 milijardi evra, odnosno oko 60 odsto BDP.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EK: Za Srbiju ključni pregovori s EU i izlazak iz recesije

Izvor: EurActiv Srbija, 30.Jul.2013

Evropska komisija (EK) je u najnovijoj ekonomskoj analizi ocenila kao "ključni razvoj" to što je Evropski savet u junu odlučio da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom, uz glavnu procenu da je srpska privreda izašla iz recesije i da je realni bruto domaći proizvod (BDP) dostigao rast od 2,1%....

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.