EK: Nema ustupaka oko Južnog toka

Izvor: Večernje novosti, 30.Jan.2014, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Nema ustupaka oko Južnog toka

BRISEL - Evropska komisija (EK) nije odstupila od stava da treba revidirati sporazume šest članica EU i Rusije o Južnom toku jer su u suprotnosti sa propisima EU, a Srbijom, koja ima sličan sporazum sa Rusijom, a nije članica EU, baviće se Evropska energetska zajednica, rečeno je Tanjugu u sedištu EK. "Naš stav ostaje da su međuvladini sporazumi o Južnom toku u neskladu sa evropskim propisima i da ih treba revidirati ili prilagoditi", izjavila je za Tanjug portparolka >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << komesara za energetiku Gintera Etingera, Sabine Berger. Ona je time demantovala medijske izveštaje da je, na samitu EU-Rusija u utorak u Briselu, EK odustla od pokušaja da revidira bilateralne sporazume šest članica EU o ovom gasovodu. Njih je Komisija ranije ocenila kao suprotne evropskim propisima usvojenim u okviru takozvanog Trećeg energetskog paketa kojima se propisuje da ista firma ne može istovremeno da bude ekskluzivni uvoznik i distributer gasa, kao i ekološkim propisima koje, po mišljenju Komisije, ruski Gasprom zaobilazi. U sedištu EK Tanjugu je rečeno da će se Srbijom, koja ima sličan međuvladin sporazum sa Rusijom, baviti Evropska energetska zajednica, s obzirom na to Srbija nije članica EU i da u njoj Treći energetski paket nije na snazi. Prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji je Srbija potpisala i ratifiovala, Treći energetski paket treba da počne da se primenjuje od 2015. godine, a stav Komisije je da do tada domaći ugovori o Južnom toku treba da se usklade sa pravilima EU. Berger je podsetila da su se Etinger i ruski ministar energetike Aleksandar Novak tokom susreta u Moskvi prošle nedelje saglasili da na nivou radnih grupa nastave razgovore o tehničkim i pravnim aspektima izgradnje gasovoda Južni tok. Komisija je u ime sest zemalja članica ovlašćena da pregovara sa Moskvom o reviziji sporazuma, ukazala je Berger.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

EK: Sporazum o Južnom toku mora se uskladiti sa evropskim propisima

Izvor: GdeInvestirati.com, 31.Jan.2014, 10:40

BRISEL - Evropska komisija (EK) nije odstupila od stava da treba revidirati sporazume šest članica EU i Rusije o Južnom toku jer su u suprotnosti sa propisima EU, a Srbijom, koja ima sličan sporazum sa Rusijom, a nije članica EU, baviće se Evropska energetska zajednica, rečeno je Tanjugu u sedištu...

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.