Izvor: TangoSix.rs, 27.Feb.2024, 19:28

EASA povodom navodne suspenzije operacija kompanije Er Pink: „Nikada ne komentarišemo ukidanja autorizacije operaterima iz zemalja van EU, za nadzor u Vašoj zemlji nadležan je DCV“

Novi nedeljnik Radar objavio je danas vest prema kojoj je, navodno, „telo Evropske unije za civilni saobraćaj tražilo da avio kompanija Er Pink, čiji je suvlasnik Željko Mitrović, vrati tri AOC dozvole za letenje, što su oni i učinili. To praktično znači da su svi njihovi avioni prizemljeni i da je rad te avio kompanije obustavljen“.
Ovoj vesti koja je terminološki neprecizno formulisana, prethodila je >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << jutros naizgled povezana vest ali bez direktnog pomena večerašnje teme.
Kako je Tango Sixu potvđeno iz EASA-e, Evropska agencija za bezbednost vazdušnog sobraćaja nije nadležna institucija za nadzor AOC-a (dozvole pravnom licu da obavlja avio-saobraćaj) koji su izdati od strane vazduhoplovnih vlasti u kojoj je operater (u ovom slučaju Er Pink i njegove povezane firme) registrovan. To je isključiva nadležnost Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije.
EASA ne može suspendovati AOC ali može zabraniti letenje kompaniji ka ili iz zemalja EU. EASA je za Tango Six kazala da eventualno donošenje takvih odluka nikada ne komentarišu:
– EASA je nadležna vazduhoplovna vlast koja utvrđuje da li operateri trećih zemalja imaju autorizaciju da obavljaju komcerijalne letove ka, iz ili unutar zemalja članica Evropske Unije. To je ono što nazivamo „Third Country Operator Authorisation“ (TCOA). Ne komentarišemo naše odluke u vezi TCOA. –
Međutim, TCOA za Er Pink i druge povezane kompanije je i dalje validan (najkasnije danas do 9 ujutru).
Ukoliko je DCV suspendovao AOC kompaniji onda to najverovatnije može biti vezano za inspekcije operacija kompanije koje mogu biti obavljene po više osnova, u našoj zemlji ili u inostranstvu.
Sve tri povezane kompanije imaju ukupnu flotu od 19 aviona.
The post EASA povodom navodne suspenzije operacija kompanije Er Pink: „Nikada ne komentarišemo ukidanja autorizacije operaterima iz zemalja van EU, za nadzor u Vašoj zemlji nadležan je DCV“ appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Željko Mitrović

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.