Džonsonov kabinet: Pregovori o trgovinskom sporazumu sa EU su okončani

Izvor: Beta, 16.Okt.2020, 17:32

Džonsonov kabinet: Pregovori o trgovinskom sporazumu sa EU su okončani

Kabinet britanskog premijera Borisa Džonsona saopštio je danas da su pregovori Londona i Brisela o trgovinskom sporazumu okončani.Džonsonov portparol Džejms Slek rekao je da je EU juče "suštinski okončala pregovora izjavom na samitu u Briselu da dogovora neće biti ako Velika Britanija suštinski ne promeni poziciju".Džonson je ranije danas rekao da Velika Britanija mora da se pripreni za razlaz sa EU bez trgovinskog sporazuma ako ne bude suštinske promene pozicije tog bloka 27 zemalja.Rok za postizanje sporazuma je kraj godine, a dve strane nastavljaju da se medjusobno optužuju za neuspeh pregovora.Džonson je optužio EU da odbija da ponudi Britancima trgovinski sporazum kakav ima s Kanadom, što London želi.Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije izjavio je juče da će trgovinski pregovori Brisela i Londona biti nastavljeni i posle isteka roka koji je postavio Džonson. Taj rok je istekao juče.Lideri EU insistiraju da i dalje žele sporazum, ali je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da ne žele "po svaku cenu".Ona je juče kazala da će Barnije sledeće nedelje otići u London "da intenzivira pregovore".Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU.Takozvani tranzicioni period ističe 1. januara, a eventualni trgovinski sporazum morao bi pre kraja godine i da bude usvojen u parlamentima.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makron: Nije dužnost vođa EU da britanskog premijera učine srećnim

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Okt.2020

Francuski predsednik Emanuel Makron je danas u Briselu izjavio da je veoma narasla opasnost da Velika Britanija napusti članstvo Evropske unije bez dogovora i predočio da je "vlada u Londonu ta koja mora učiniti posebne napore" da se to ne dogodi jer će Britanci pretrpeti mnogo veću štetu...Makron...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.