Džonson: Bićemo spremni za Bregzit

Izvor: RTS, 19.Avg.2019, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džonson: Bićemo spremni za Bregzit

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je Nemačku i Francusku na kompromis o Bregzitu, navodeći da će njegova zemlja, ukoliko bude bilo potrebno, biti spremna da 31. oktobra napusti Evropsku uniju bez sporazuma.
Povodom posete Berlinu i Parizu ove nedelje, Džonson je rekao da očekuje kompromis oko "bekstopa", odredbe po kojoj neće biti "tvrde" granice između Republike Irske i Severne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Irske.

"Naravno, naši prijatelji i partneri sa druge strane Kanala ne pokazuju dovoljno volje za promenu svog stava, i to je u redu, ali uveren sam da će to uraditi", poručio je Džonson, prenosi Rojters.
Prethodno je portparolka britanskog premijera objavila da će Džonson na sastancima sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel preneti svoju poruku o Bregzitu.
Portparolka je ponovila da neće biti zvaničnih pregovora sa EU sve dok se ne odustane od "bekstopa".
Parlament ostaje na pauzi
Džonson je odbacio mogućnost da sazove sednicu parlamenta u vreme letnje pauze koja je počela trećeg septembra, navodi AP.
To je bio njegov odgovor na poziv drugog čoveka opozicione Laburističke partije Džona Mekdonela da britanski parlament odmah prekine letnju pauzu i održi sednicu o Bregzitu.
Mekdonel je zatražio prekid pauze nakon što su procureli dokumenti vlade o mogućim rizicima izlaska Britanije iz EU bez dogovora.
Kako je Sandej tajms objavio, pozivajući se na poverljiv dokument britanske vlade o rizicima Bregzita, u slučaju izlaska iz Evropske unije bez dogovora, Velika Britanija će se suočiti s nestašicom goriva, hrane i lekova.
Laburisti priželjkuju pad vlade
Laburisti koji se protive izlasku Britanije bez dogovora sa EU, žele da obore vladu premijera Borisa Džonsona i formiraju koaliciju na čelu sa svojim liderom Džeremijem Korbinom, kako bi odložili Bregzit, prenosi Rojters.
Mekdonel je rekao da u parlamentu postoji većina koja želi da spreči Bregzit bez dogovora i da će Korbin uskoro razgovarati sa rivalskim liderima o načinu na koji se to najbolje može uraditi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Pariz

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Džonson pisao Tusku, traži da se bekstop izbaci iz sporazuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2019, 09:22

Britanski premijer Boris Džonson poslao je predsedniku Evropskog saveta pismo u kom traži od Brisela da razmotri rešenje za irsku granicu koje ne bi podrazumevalo "bekstop", odredbu po kojoj neće biti "tvrde" granice između Republike Irske i Severne Irske...Portal "Politiko" navodi da je ovo pismo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.