Dva projekta EU za podsticaj zapošljavanja u Srbiji

Izvor: RTS, 21.Sep.2018, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva projekta EU za podsticaj zapošljavanja u Srbiji

Evropska unija je opredelila 6,3 miliona evra za sprovođenje dva projekta čiji je cilj podrška politici zapošljavanja u Srbiji.
Na predstavljunju projekata u Skupštini Srbije šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da je evidentno da srpska ekonomija raste >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da se nezaposlenost smanjuje, i da ima prostora da se takav trend i nastavi.

Projekat podrzumeva dve komponente, rekao je Fabrici precizirajući da se prva odnosi na izgradnju kapaciteta Ministarstva rada i Nacionalne službe za zapošljavanje kako bi se ostvarila bolja politika zapošljavanja.
Za te namene EU opredelila je 1, 8 miliona evra.
Druga komponenta od 4,5 miliona evra odnosi se na primenu aktivnih politika zapošljavanja kako bi se omogućio ulazak na tržište rada onima koji imaju manji nivo obrazovanja, veština i kvalifikacija.
"Usmereni smo ka dugoročnijim rešenjima koja će pomoći Srbiji da dugoročno odgovori na zahteve tržišta rada", rekao je Fabrici.
Cilj je da se omoguće obuke i uskladi ponuda i tražnja.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je cilj da Srbija smanji nezaposlenost i da je ona sad na nivou oko 12 odsto, znatno manje nego prethodnih godina.
"Želimo da Srbija bude zemlja u kojoj neće biti nezaposlenih", naglasio je Đorđević.
Dodao da se očekuje da će imajući u vidu sve ono što Vlada Srbije čini na tom planu, ali i uz pomoć ovakvih projekata nezaposlenost ove i iduće godine pasti na jednocifren broj.
Đorđević je rekao da je ovo važna tema za društvo Srbije i da je EU prepoznala napore Srbije koje čini u cilju smanjena nezaposlenosti.
"Jedan od strateških ciljeva vlade je stabilan održiv rast zaposlenosti. Prioritet nam je zapošljavanje teže zapošljivih kategorija", rekao je ministar ističući da se suočavamo da problemom nedostatka kvalifikovane snage.
Kako je istakao, potrebno je sticanje znanja i veština, odnosno obrazovanje i usklađivanje znanja i veština sa zahtevima tržišta rada.
Fabrici je rekao da je cilj projekta i da mapira koje veštine nedostaju, a kada se to ustanovi onda će NSZ obezbediti potrebne treninge.
Govoreći o odlivu radne snage, Đorđević je rekao da se mora raditi na jačanju politika i kapaciteta tamo gde je Srbija jaka, a kretanje radne snage treba da bude prilika a ne potreba.
Direktor NSZ Zoran Martinović rekao je, nakon predstavljanja projekata, da će zahvaljujući dodatnim sredstvima EU ove godine više od 3.000 lica biti uključeno u programe samozapošljavanja, novih radnih mesta i obuke.
Kako je rekao, biće organzovane obuke za deficitarna zanimanja.
Tradicionalno u njih spadaju stručnjaci IT, ali radnika nedostaje i u građevini, ugostiteljstvu. Takođe, na tržištu rada fale i stolari, bravari, zavarivači.
Osim unapređenja programa obuka NSZ, projekat treba da doprinese unapređenju mera i usluga zapošljavanja osoba sa invaliditetom, unapređenje profesionalne rehabilitacije u preduzećima za profesionalnu rehabiltaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU podrška politici zapošljavanja: Vreme je da se uskladi obrazovanje i potrebe tržišta rada!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2018

EU izdvojila je 23,6 miliona evra sredstava podrške..Projekat "Tehnička pomoć za izgradnju kapaciteta u politici zapošljavanja" je deo Nacionalnog programa IPA 2013 u sektoru Društvenog razvoja i on pruža pomoć Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnoj službi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Projekti će pomoći Srbiji za bolje aktivne politike zapošljavanja

Izvor: Beta Video, 21.Sep.2018

BEOGRAD - Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici Naveo je da će projekti Srbiji pomoći u gradjenju kapaciteta Ministarstva za rad i Nacionalne službe za zapošljavanje kako bi imali nove i bolje aktivne politike zapošljavanja, a ta komponenta vredi 1,8 miliona evra, dok se 4,5 miliona evra odnosi...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.