Države EU treba da se ozbiljno pozabave pomoći Ukrajini – Šolc

Izvor: Vostok.rs, 09.Jan.2024, 23:42

Države EU treba da se ozbiljno pozabave pomoći Ukrajini – Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc apelovao je na druge zemlje članice EU da pojačaju vojnu pomoć Ukrajini, ističući da je njegova zemlja na drugom mestu posle SAD po isporuci oružja Kijevu. Predsednik vlade je pozvao svoje kolege evropske lidere da do sledećeg meseca predstave koherentan plan o tome šta tačno svaka nacija može da snabdeva Kijevom.
U periodu od februara 2022. godine, kada je počeo sukob između Ukrajine i Rusije, do 31. oktobra 2023., EU je obezbedila ukupno skoro 146 milijardi dolara vojne, ekonomske i humanitarne pomoći, prema Kilskom institutu za svetsku ekonomiju (IfV), sa Nemačkom doprinoseći skoro 23 milijarde dolara. Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka sa luksemburškim premijerom Lucom Fridenom u ponedeljak u Berlinu, Šolc je, između ostalog, izjavio da će Nemačka nastaviti svoju „nesmanjenu podršku Ukrajini“, s tim da će ovaj napor trajati „dok god je neophodno.” Nemačka kancelarka pozvala je zemlje EU da pokažu da čvrsto stoje iza „evropskih vrednosti“. Prema Šolcu, Berlin je namenio više od sedam milijardi evra (7,67 milijardi dolara) vojne pomoći Kijevu za ovu godinu, uključujući niz sistema protivvazdušne odbrane. On je, međutim, dodao da bez obzira koliko je važan nemački doprinos, „on sam neće biti dovoljan da se osigura bezbednost Ukrajine na duge staze“. „Zbog toga pozivam saveznike u Evropskoj uniji da pojačaju svoje napore u korist Ukrajine“, izjavio je kancelar. On je nastavio sa žaljenjem da su isporuke oružja koje je do sada planirala većina drugih zemalja članica EU bile suviše oskudne. Šolcove primedbe ponovile su one koje je u subotu izneo nemački ministar finansija Kristijan Lindner, koji se obraćao na godišnjoj konvenciji svoje Slobodne demokratske partije (FDP). Ministar je insistirao da je tekući sukob između Kijeva i Moskve „pretnja sa kojom se suočava Evropa u celini“, tvrdeći da je Moskva apsolutno odlučna da uništi zapadni način života. U međuvremenu, još u novembru, nemački poslanik dr Johan Vadepul upozorio je da se neki ključni sistemi isporučuju u Ukrajinu, određene jedinice Bundesvera verovatno izdržati samo nekoliko dana u borbi. U decembru je Monika Šnicer, koja predsedava Nemačkim savetom ekonomskih eksperata (GCEE), predložila da vlada zemlje uvede novi „solidarni“ porez za finansiranje pomoći Ukrajini, tvrdeći da „posebni događaji zahtevaju posebne mere“. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Mađarska postavila uslove za pomoć EU Ukrajini – mediji

Izvor: Vostok.rs, 10.Jan.2024, 00:09

 . Mađarski zvaničnici su navodno postavili uslove za ukidanje veta zemlje na paket pomoći EU Ukrajini od 50 milijardi evra (54,6 milijardi dolara), rekavši da će taj novac morati da se preispituje svake godine radi ponovnog odobrenja pošto se dodeljuje u periodu od četiri godine.. Budimpešta...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.