RT: Mađarska postavila uslove za pomoć EU Ukrajini – mediji

Izvor: Vostok.rs, 10.Jan.2024, 00:09

RT: Mađarska postavila uslove za pomoć EU Ukrajini – mediji

 
Mađarski zvaničnici su navodno postavili uslove za ukidanje veta zemlje na paket pomoći EU Ukrajini od 50 milijardi evra (54,6 milijardi dolara), rekavši da će taj novac morati da se preispituje svake godine radi ponovnog odobrenja pošto se dodeljuje u periodu od četiri godine.
Budimpešta je predstavila svoj predlog – ukazujući da bi mađarski premijer Viktor Orban mogao da omogući nastavak programa pomoći – tokom sastanka 27 stručnjaka za budžet EU prošlog petka, izvestio je u utorak Politiko. Planom se predviđa da se Ukrajini obezbedi 12,5 milijardi evra bespovratnih sredstava i zajmova godišnje u periodu od četiri godine, uz jednoglasno odobrenje Evropskog saveta, navodi se u saopštenju, pozivajući se na troje neidentifikovanih diplomata EU. Orban, koji je pozvao na okončanje rusko-ukrajinskog sukoba pregovorima, a ne produžavanjem krize, blokirao je paket pomoći na decembarskom samitu Evropskog saveta u Briselu. Lideri EU izvršili su pritisak na njega da se predomisli pre sastanka bloka 1. februara. Mađarski lider je upozorio da bi Budimpešta takođe mogla da stane na put da se Ukrajini omogući pridruživanje EU, iako se prošlog meseca uzdržao od glasanja Saveta da se odobri otvaranje pristupnih pregovora sa Kijevom. Zahtevanje godišnjih revizija za odobravanje pomoći EU Ukrajini omogućilo bi Orbanu da blokira finansiranje ili traži ustupke od Brisela. Diplomate EU su za Politiko izjavile da podela pomoći na godišnje dodele za koje bi se glasalo godišnje ne bi Ukrajini dalo finansijsku predvidljivost koja joj je potrebna. Program pomoći će se finansirati iz sedmogodišnjeg budžeta EU, rekao je jedan diplomata, tako da „ne možemo to da radimo iz godine u godinu“. Zastoj u EU dolazi u trenutku kada je najveći zapadni dobrotvor Ukrajine, Vašington, ostao bez novca za pomoć. Plan američkog predsednika Džoa Bajdena da obezbedi dodatnih 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu kao deo zakona o hitnoj potrošnji od 106 milijardi dolara zastao je u Kongresu. Republikanski poslanici tvrde da Bajdenu nedostaje jasna strategija za okončanje ukrajinske krize i da samo produžava krvoproliće slanjem oružja u zemlju. Orban bi mogao da dobije još veći uticaj na EU ako Mađarska preuzme rotirajuće predsedavanje Evropskim savetom kada Belgijanac Šarl Mišel napusti tu funkciju kasnije ove godine. Takav scenario bi se navodno mogao odigrati ako lideri EU ne uspeju brzo da pronađu i odobre zamenu za Mišela, što bi Orbanu otvorilo vrata da predvodi savet od jula do decembra.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.