Dogovoreno dupliranje misije OEBS u Ukrajini

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Mar.2015, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovoreno dupliranje misije OEBS u Ukrajini

Rusija i Ukrajina dogovorile su se da se broj posmatrača OEBS-a koji na istoku Ukrajine nadgledaju sprovođenje prekida vatre, duplira sa 500 na 1.000 ljudi, saopštio je danas u Rigi ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajmajer.

On je rekao da je dogovor postignut nakon diskusija predstavnika Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke u Ministarstvu spoljnih poslova u Berlinu, preneo je Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Štajnmajer je rekao da posmatrači OEBS-a treba da imaju pristup lokacijama na koje je preneto teško naoružanje.

Štajnmajer se nalazi u Rigi na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja Evropske unije.

Lideri Rusije, Nemačke i Francuske, u ponedeljak su se saglasili sa predlogom Ukrajine da se od OEBS-a zatraži pomoć u sprovođenju sporazuma o prekidu vatre na istoku Ukrajine.

Evropski ministri u Rigi

U glavnom gradu Letonije danas je počeo dvodnevni neformalni sastanak šefova diplomatija članica Evropske unije na kome će kao gosti učetvovati predstavnici država kandidata, među njima i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Kako su novinarima uoči sednice rekli letonski ministar Edgars Rinkevičs i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, glavna tema sastanka biće situacija u Libiji i u Ukrajini.

"Libija je apsolutno tema broj jedan", rekla je Mogerini, podsećajući da sukobi u toj zemlji predstavljaju ozbiljnu bezbednosnu pretnju ne samo za EU, nego za region i celu Evropu.

Druga važna tema sastanka je situacija u Ukrajini, a visoka predstavnica je izjavila da će fokus biti na primeni sporazuma iz Minska.

"Ukrajini je potreban ne samo teritorijalni integritet, nego i mir", istakla je ona i izrazila nadu da će sporazum biti u potpunosti sproveden.

Ona je odbila tvrdnje da unutar EU postoji neslaganje o potrebi održanja sankcija Rusiji, navodeći da je EU po tom pitanju uvek bila jedinstvena i da će takva i ostati.

Sprovođenje sporazuma nadgleda specijalna posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, zbog čega je na skup pozvan i generalni sekretar Lamberto Zambijer, a u svojstvu posmatrača će biti prisutni i ministri zemalja kandidata.

S obzirom da je sastanak u neformalnom, takozvanom Gimnih formatu, na njemu se neće formalno odlučivati.

"Nećemo donositi zaključke, ali sam siguran da ćemo imati vrlo korisnu debatu", rekao je novinarima Rinkevičs, koji je najavio da će danas i sutra biti reči i o samitu EU i zemalja obuhvaćenih susedskom politikom, koji je planiran za maj.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Dačić će se, tokom boravka u Letoniji, sastati i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Libija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

EU: Primena sporazuma iz Minska prioritet

Izvor: VOA, 06.Mar.2015

U glavnom gradu Letonije, Rigi, počeo je dvodnevni neformalni skup ministara spoljnih poslova EU na kojem je jedna od ključnih tema ukrajinska kriza...Kriza bi, barem iz ugla baltičkih repubiika, mogla sutra da postane i baltička kriza. Odgovor koji stiže iz Brisela je: koncentrišimo se na mirovni...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.