Dodik: BiH neće u EU ovim tempom

Izvor: S media, 11.Jul.2011, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: BiH neće u EU ovim tempom

Predsednik Republike Srpske izjavio je da BiH neće u EU ni za 50 godina, ukoliko nastavi ovim tempom. Narod RS je nezadovoljan jer je "miniran" Dejtonski sporazum.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Bosna i Hercegovina ni za 50 godina neće ući u EU ako se ovim tempom bude radilo na reformama potrebnim za evrointegracije.

Jeremić: Pregovori sa EU >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 2012, Kosovo ne priznajemo!



"Ako budemo radili na nivou BiH kao do sada onda to nećemo uspeti za 50 godina"
, rekao je Dodik u intervjuu bečkom dnevniku "Standard"..

Prema njegovim rečima, evropske pravne tekovine, takozvani "aki komiter", mogle bi za četiri do pet godina da budu primenjene u RS.

Dodik je prebacio Kancelariji visokog predstavnika međunarodne zajednice da potrebne reforme za približavanje EU koristi "kao instrument kako bi izmenio interne strukture BiH".

On je takođe naglasio da ne strahuje da bi ga mogao smeniti visoki predstavnik Valentin Incko, ocenjujući da bi takva odluka bila "čista avanturistička politika".

Dodik je i ovom prilikom podržao postojeće mehanizme odlučivanja u BiH, koji pružaju velike mogućnosti blokade entitetima.

"Da bi se prihvatio mehanizam nadglasavanja potrebno je verovati onome ko može nadglasati. Mi ne verujemo dobrim namerama muslimana. Imamo potpuno negativno istorijsko iskustvo. Nikada u istoriji Srbi, bosanski muslimani i Hrvati nisu bili na istoj strani", objasnio je Dodik u opširnom intervjuu.

On je ukazao da su sva tri naroda BiH nezadovoljna situacijom zajedničke države.

"Hrvati su potpuno nezadovoljni svojim položajem, Bošnjaci su nezadovoljni zato što ne mogu imati više, a mi u RS smo nezadovoljni, jer je "miniran" Dejtonski sporazum. Ovde ne možete nikoga naći ko je srećan, izuzev par egzotičnih stranaca", rekao je Dodik dodajući da ne postoji nikakav interni konsenzus o postojanju zajedničke države.

"Stanovništvo u BiH nikada nije upitano da li želi BiH", podsetio je on.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.