Dobre šanse za odmrzavanje Prelaznog sporazuma

Izvor: Vesti-online.com, 05.Dec.2009, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobre šanse za odmrzavanje Prelaznog sporazuma

Posle pozitivnog izveštaja glavnog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije s Haškim sudom, Srbija ima dobre šanse za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma s Evropskom unijom, ocenio je u subotu u Beogradu direktor Direkcije Evropske komisje za Zapadni Balkan Pjer Mirel.

Mirel je naglasio da je odluka Brisela o ukidanju viza dobra vest koja će doneti mnoge beneficije za građane.

"Poznato je da Evropski parlament i EK snažno podržavaju odmrzavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Prelaznog trgovinskog sporazuma, koji će omogućiti Srbiji da nastavi napred", rekao je on na Beogradskom samitu Inicijative mladih za ljudska prava.

Mirel je dodao da postoji mišljenje da su uslovi Evropske unije suviše strogi kada je reč o procesu intergacija, ali da zapadni Balkan mora da prođe kroz proces stabilizacije zbog nasleđa ratova.

"Najveći rizik za pristupanje Uniji ne leži u zabrinutosti EU zbog proširenja, već u odlučnosti zemalja zapadnog Balkana da se suoče sa ključnim izazovima", naglasio je on.

Mirel je kao neke od ključnih izazova za region naveo konsolidaciju vladavine zakona, volju u borbi protiv korupcije i organizovanig kriminala, regionalnu saradnju i saradnju s Haškim tribunalom i nacionalnim sudovima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.