Đurić: Dogovor o obnavljanju avio linije Beograd-Priština je samo komercijalni aranžman sa političkom porukom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2020, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Dogovor o obnavljanju avio linije Beograd-Priština je samo komercijalni aranžman sa političkom porukom

Potpisivanjem "pisma o namerama" za obnavljanje avio linije Beograd-Priština, juče u američkoj ambasadi u Berlinu, dijalog Beograda i Prištine, na žalost, nije odblokiran, a Evropska unija i dalje za Srbiju ostaje glavni posrednik u dijalogu, izjavio je za RTV direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Komentarišući činjenicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je "pismo o namerama" za obnavljanje avio-linije potpisano u američkoj ambasadi u Berlinu, pod američkom zastavom i bez prisustva predstavnika Evropske unije, što su visoki zvaničnici Vašingtona ocenili kao "istorijski događaj", Đurić je odbacio zaključak koji se nameće, da je to početak novog dijaloga u kome će SAD igrati glavnu ulogu.

"Dijalog se odvija od 2010. godine isključivo uz posredovanje EU, a otvaranje avio linije je komercijalni aranžman u skladu sa ranije postignutim dogovorima o kretanju ljudi, robe, i kapitala", rekao je Đurić u "Pravom uglu" RTV-a.

Međutim, on nije propustio da podseti da je "danas 2646. dan od kako se Priština, u skladu sa Briselskim dogovorom", obavezala da implementira sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština i više od godinu dana od uvođenja taksi na srpsku robu, a da posredovanje iz Brisela nije doprinelo da se ti problemi reše.

Đurić je, kaže i sam učestvovao u pripremanju jučerašnjeg događaja u Berlinu, da je proveo nedelje i brojne neprospavane noći, vodeći računa o svim detaljima i da je zadovoljan postignutim dogovorom i političkim signalom koji on šalje.

A na pitanje "gde je tu Evropska unija", odnosno njeni predstavnici, Đurić je odgovorio da su se oni bavili izborima za evropski parlament i dodao: "EU je bila garant ZSO, čekam ih kao ozebao sunce da preuzmu odgovornost".

On je ponovio da je dogovor o obnavljanju avio linije Beograd-Prtiština "samo komercijalni aranžman sa političkom porukom" i da bi zaživeo moraju se usaglasiti tehnički detalji sa KFOROM i UNMIK-om, a da pre poletanja aviona Priština mora da ukine takse na srpsku robu.

"U prištinskim medijima Pismo o namerama iz Berlina nazivaju povratkom suvereniteta Srbije. Ali ovo ne znači ukidanje taksi. Formalni dalji koraci u realizaciji Pisma o namerama o avio-liniji će zavisiti od sadržaja i drugih dokumenata i protokola i da li ti dokumenti zadovoljavaju kategorije definisane Ustavom Srbije. Ne želimo da nam podvale kukavičje jaje", poručio je Đurić.

Ceo intervju možete pogledati ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.