Đukanović: Nema rešenja kosovskog pitanja bez pune usaglašenosti Nemačke i SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2020, 18:04

Đukanović: Nema rešenja kosovskog pitanja bez pune usaglašenosti Nemačke i SAD

Rešenje kosovskog problema nije moguće bez potpune usaglašenosti EU i SAD, izjavio je danas profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović.

"Bez potpune usaglašenosti i potpune sinergije EU i SAD neće se doći do rešenja, kao ni dok se ne utvrdi jedinstvena lista prioriteta i ne bude se aktivnije radilo na postizanju sporazuma", rekao je Đukanović za Tanjug upitan šta se može očekivati oko nastavka dijaloga i rešenja kosovskog problema kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << reč o Nemačkoj, najtvrđem zagovorniku nezavisnosti i koliko će Berlin iskoristi predsedavanje EU da proces privede kraju.

Đukanović je podsetio da je Nemačka nudila rešenja, kao i da je model dve Nemačke bio potencijalni način za uređenje odnosa.

"Očekujem da će Nemačka i u narednom periodu, nakon preuzimanja predsedavanja na agendu staviti nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji se može formalizovati od najavljenog Pariskog samita . . . gde bi se još jednom skrenula pažnja na nužnost okončanja procesa normalizacije odnosa", rekao je profesor.

Đukanović je dodao da je očigledno da će se dijalog nastaviti nakon izbora, ali da treba i sačekati specijalnog izaslanika SAD Ričarda Grenela i njegov neposredni sastanak sa predstavnicima Beograda i Prištine kako bi se saznala dinamika.

"Prerano je govoriti o rešenjima, ali očekujem da dođe do punog oživljavanja dijaloga krajem juna ili u julu", rekao je Đukanović i dodao da će rešavanje kosovskog pitanja biti jedno od najbitnijih usmerenja Berlina kada je u pitanju regionu Zapadnog Balkana.

Dodao je da generalno oko ključnih stvari po pitanju rešenja kosovskog pitanja postoji usaglašenost Nemačke i svih zapadnih partnera.

"Postoje okolnosti koje to modifikuju, ali postoji značajan prostor da dođe do usaglašavanja stavova Nemačke i SAD kako bi se krenulo u završnicu procesa normalizacije odnosa Beograda i Prišitne", rekao je Đukanović koji je kao dobro ocenio što specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak dolazi u ponedeljak u Prištinu gde će se sastati sa Hašimom Tačijem.

"Značajno je da se neposredni sastanci održe kako bi se krenulo u novu dinamiku, da se fokusira na pravljenje novog seta u procesu normalizacije odnosa", rekao je profesor.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.