Đorđević:Ako se niko ne javi na konkurs za SOS telefon,tražićemo rešenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2018, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević:Ako se niko ne javi na konkurs za SOS telefon,tražićemo rešenje

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da u Evropskoj uniji ne postoji nacionalni SOS telefon za žrtve nasilja koji funkcioniše po principu javnih tendera i da smatra da licencu za taj projekat treba da dobije nevladina organizacija.

Odgovarajući na pitanje zašto je za nacionalni SOS telefon raspisan konkurs, a ne javni tender, Đorđević je rekao da se od tendera odustalo zbog velikog nezadovoljstvo nevladinih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizacija.

''U slučaju javnih nabavki treba pružiti bankarske garancije što nevladine organizacije ne mogu da daju, a one su te koje treba da se bave ovim poslom'', rekao je Đorđević novinarima u Vladi Srbije

Povodom spekulacija da je konkurs za SOS telefon namešten, ministar je rekao da svi imaju mogućnost da se prijave i istovremeno primetio da bi, u slučaju da ima neregularnosti, do sada već reagovali Zaštitnik građana, Poverenik za zaštitu informacija i Uprava za javne nabavke.

''Videćemo da li će uopšte neko da se javi, pošto kažu da je namešteno. Ako se niko ne javi, analiziraćemo da li smo nešto pogrešili i šta treba izmeniti. Naći ćemo način da Srbija dobije SOS telefon koji će da funkcioniše bez greške'', naglasio je Đorđević.

Na pitanje zašto SOS telefon nije proradio u januaru, kako je najavljivano, Đordević je kazao da je najvažnije da sve bude po zakonu, te da je na tržištu Srbije mali broj onih koji ispunjavaju uslove za bavljenje tim poslom.

Upitan i zašto će nacionalni SOS telefon snimati razgovore budući da to nije preporuka Saveta Evrope i da je glavna zamerka NVO, Đorđević je naveo da će se razgovori snimati pošto se radi o ''osetljivoj grupi ljudi koja ima problem''.

''Možda će neko od savetnika pozvati policiju nakon razgovora sa žrtvom nasilja, a mi treba da imamo dokaz ako, recimo, sud to zatraži'', naveo je Đorđević.

On je obrazložio da će se razgovori snimati između ostalog i zato što iza nacionalnog SOS telefona stoji država, kao i da će savetnici imati odgovornost, jer će ''govoriti u ime države''.

Dodao je da oni koji pozovu SOS telefon mogu da ostanu anonimni, kao i da će biti upozoreni da se razgovor snima.

Naveo je da je nacionalni SOS telefon za žrtve nasilja rađen po finskom i austrijskom modelu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.