Đelić: Uslovi EU za pregovore pretvoreni u uslove za status

Izvor: S media, 09.Dec.2011, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Uslovi EU za pregovore pretvoreni u uslove za status

Potpredsednik srpske vlade Božidar Djelić ocenio je danas u Briselu da je "jedan broj uslova, koji je predočen našoj zemlji 12. oktobra za početak pregovora o članstvu s Evropskom unijom, postao spisak uslova za dobijanje statusa kandidata".

"Tako da ova današnja odluka dovodi donekle u pitanje integritet ne samo evropskog puta Srbije, nego uopšte procesa proširenja Evropske unije", naglasio je Djelić u razgovoru s novinarima, pošto je neposredno pre toga saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da podnosi ostavku na položaj u vladi i mesto glavnog zaduženog za pridruživanje EU.

Srbija ne sme odustati od evropske budućnosti

On je poručio da Srbije ne sme odustati od evropske budućnosti i dodao da je "sad momenat da vidimo kako ćemo dalje".

"Sigurno je da moramo nastaviti naš evropski put, nastaviti s dijalogom s Prištinom i zaštititi Srbe na Kosovu", rekao je Djelić. "To su naši ciljevi i Vlada Republike Srbije, ja sam u to uveren, će nastaviti ovim putem", ocenio je Djelić.

File poštuje odluku Saveta Evrope

Đelić podneo ostavku!

Buzek: Kosovo je vaš najveći problem (VIDEO)

"U svakom slučaju", stavio je do znanja Djelić, "poruka gradjanima Republike Srbije jeste da, ma koliko ovaj put bio na momente nezahvalan, treba istrajati na njemu i treba u svakom momentu zaštititi naš državni interes, a i pronaći način da napredujemo na evropskom putu".

Djelić je objasnio da Evropska unija ima više problema nego ikad, ali da predstavlja jedno veliko tržište, sklop vrednosti, perspektivu mogućnosti za mlade, mogućnosti za finansiranje naše infrastrukture i daje mnogobrojne pogodnosti za koje ne postoji valjana alternativa.

Upitan da li je Beograd uradio sve što je u njegovoj moći za dobijanje kandidature, Djelić je rekao da misli da ovo nije momenat da vidimo ko je šta uradio. "Jedno je sigurno da Srbija danas nije dobila status kandidata, a druga stvar je da je status kandidata u interesu naših gradjana".

Evropska unija, dodao je on, "jeste pod velikim pritiskom u ovom trenutku, ona ima svoje unutrašnje probleme, ali to ne bi trebalo da dovede u pitanje strateško opredeljenje i Evropske unije, iskazano 2003. godine, za proširivanje na Zapadni Balkan, a što nije pitanje 'da li', nego 'kad'".



Neke članice EU povezale status Srbije s Kosovom


Djelić kaže da je mali broj članica Evropske unije u proleće ove godine odlučio da evropske integracije Srbije poveže s pitanjem Kosova i da je posledica to što danas Srbija nije dobila status kandidata za članstvo u EU.

Djelić je dodao da "mora da kaže da što se tiče evropske perspektive Srbije, nema garancija da će Srbija dobiti status kandidata u martu".

"Najpre zato je tokom dijaloga (s Prištinom) bilo jasno da jedan broj zemalja ne želi da prihvati referenciranje rezolucije 1244 SB UN u predstavljanju Kosovara, a s druge strane i zato što smo videli i na ovom slučaju danas, da se uslovi mogu menjati u hodu", rekao je Djelić.

"Ali to ne znači nikako da nije u interesu Srbije da dobije status kandidata i to ne znači da ga mi nećemo dobiti iduće godine", istakao je on.

Lideri EU odlučili danas da Savet ministara EU izvrši procenu u februaru, a da početkom marta lideri Unije definitivno odobre Srbiji status kandidata za članstvo u EU.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregovori pretvoreni u spisak uslova

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Dec.2011

Potpredsednik srpske vlade u ostavci, Božidar Đelić, ocenio je u Briselu da je 'jedan broj uslova, koji je predočen našoj zemlji 12. oktobra za početak pregovora o članstvu s Evropskom unijom, postao spisak uslova za dobijanje statusa kandidata'.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Odluka EU poraz vladajuće politike

Izvor: B92, 10.Dec.2011, 01:20

Beograd -- Odluka Brisela da ne da Srbiji status kandidata predstavlja lošu vest i nesumnjivi poraz aktuelne politike, rekli su analitičari u emisiji Između dve vatre...Ostavku potpredsednika Vlade Božidara Đelića ocenili su kao pošten i simboličan potez budući da se radi o velikom evro-entuzijasti...Politički...

Nastavak na B92...

Jelica Kurjak: Mi smo tamo gde smo

Izvor: Vostok.rs, 10.Dec.2011

10.12.2011. -..U ekskluzivnom intervjuu za Glas Rusije ambasador Republike Srbije Jelica Kurjak je odgovorila na pitanja našeg dopisnika koja se tiču rusko-srpskih odnosa i ne samo njih. Kao što se zna, 9. decembra će se razmatrati pitanje da li će Srbija dobiti status kandidata za stupanje u EU....

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.