Izvor: B92, 10.Dec.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka EU poraz vladajuće politike

Beograd -- Odluka Brisela da ne da Srbiji status kandidata predstavlja lošu vest i nesumnjivi poraz aktuelne politike, rekli su analitičari u emisiji Između dve vatre.

Ostavku potpredsednika Vlade Božidara Đelića ocenili su kao pošten i simboličan potez budući da se radi o velikom evro-entuzijasti.

Politički analitičar Slobodan Antonić kaže da je postojao put kojim smo išli, a da je sada na tom putu jedna prepreka.

"Mi moramo sada da donosimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluke u vezi te prepreke i tog puta, i jeste to važna stvar i to će određivati čitavu sledeću godinu”, kaže Antonić.

Izvršni direktor Evropskog ekonomskog instituta Dragomir Janković kaže da je nedostatak odluke SE loša vest.

"Jedna istorijska važna odluka na putu ka EU nije realizovana onako kako smo mi želeli i kako je EK preporučila. Očigledno je da će se pred Srbijom predstaviti nove prepreke i da je taj period između jedne ili druge šanse za nastavak evropskog procesa zahtevati dosta posla”, kaže Janković.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je to nesumnjivi poraz politike koju je vodila vlada.

"To je šamar u lice vladajuće koalicije, i lično predsedniku Tadiću. Zato je on pokušao da ostane na nogama, i to je odluka koja je šamar i državi Srbiji. To je odluka koja neće imati neke realne posledice na život, kao što ni dobijanje kandidature ne bi imalo nekakve posledice. Neko pokušava iz jednog dela evrofilne opozicije da od toga pravi dramu”, kaže Vukadinović.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević kaže da je to neuspeh koji se očekivao.

"To svakako nije uspeh, to je neuspeh koji se očekivao. Poslednjih dve nedelje bilo je jasno na osnovu signala koji su dolazili iz Berlina da će odluka biti nepovoljna po Srbiju. Ono što je dobro jeste da je Tadić rekao da ćemo nastaviti integraciju, ali ono što je ključno jeste da je ova odluka Srbiju stavila u novu političku situaciju u kojoj će biti teško održati politiku i EU i Kosovo, a to je ono što zastupa 60-70 posto stranaka, ali bojim se da posle svega onog što se desilo u poslednjih nekoliko meseci ta politika neće moći da se sprovodi”, kaže Pribićević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.