Đelić: Obnavljanje dijaloga ključno za status kandidata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2011, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Obnavljanje dijaloga ključno za status kandidata

BEOGRAD -

Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da državni vrh ulaže velike napore da Srbija 9. decembra dobije status kandidata za članstvo u EU i da će od ključnog značaja za to biti obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine.

"Bijemo veliku bitku da obezbedimo pun konsenzus među članicama EU, a u tom smislu ključno će biti obnavljanje dijaloga", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Đelić u intervjuu "Večernjim novostima".

Na pitanje da li je optimista, Đelić je odgovorio: "To nisam rekao. Uloga vlade, i mene kao potpredsednika za evropske integracije, nije da se nada, žali na nepravdu, već da radi do poslednjeg momenta kako bismo napravili naredni korak ka Briselu".

Ističući da će vlada Srbije učiniti sve da stvori uslove da se kandidatura desi, Đelić je precizirao da, kako je uslovila Evropska komisija (EK), ponovo mora biti uspostavljen dijalog sa Prištinom i primenjeni dogovori koji su već postignuti. "To je uslov svih uslova", rekao je on.

Đelić je dodao da "nije nikakva tajna" da neke zemlje smatraju da treba ići i nešto dalje, jer odluka o kandidaturi pripada njima.

"To su nam jasno stavili do znanja", nije krio potpredsednik vlade, ističući da zbog toga, uz ispunjavanje uslova koji su predočeni u mišljenju EK, narednih dana, u neposrednom kontaktu sa tim zemljama, i onima koje bi htele da podrže Srbiju, treba predočiti sve ono što je urađeno da se uspostavi pozitivna klima za odluku o kandidaturi.

On je naveo da će narednih dana lobirati za kandidaturu Srbije u Londonu, gde ide zajedno sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, potom u Irskoj, Francuskoj, gde će biti i ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, Poljskoj, koja trenutno predsedava EU, Belgiji.

"Zvaničnike tih zemalja pokušaću do ubedim da status kandidata ne bi bila nikakva privilegija, već nešto što smo zaslužili, imajući u vidu sva dostignuća Srbije", napomenuo je Đelić.

Na pitanje o mogućem odlaganju donošenja odluke o kandidaturi, on je rekao da za sada nema takvih najava.

"Ta uveravanja dobio sam i od šefova diplomatije Holandije i Švedske", dodao je Đelić.

On je napomenuo da nije Beograd taj koji je sprovodio jednostrane akcije koje su ugrozile dijalog.

"Poslednji kontakti koje imamo od objavljivanja mišljenja EK pokazuju da su sve bitne zemlje EU prepoznale rizik u tome da asimetričnost u dijalogu može da dovede do njegovog kraha. I da pritisak u istoj meri mora da postoji na obe strane, inače dijalog ne može da uspe", rekao je potpredsednik vlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.