Đelić: Ispuniti zadatke za dobijanje statusa kandidata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2011, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Ispuniti zadatke za dobijanje statusa kandidata

BEOGRAD -

Potpredsednik vlade Božidar Đelić smatra da Srbija pre decembarskog samita država EU treba da dovrši saradnju sa Haškim tribunalom i ispuni Akcioni plan kako bi tada dobila status kandidata i nastavila evropskim putem.

Đelić je u intervjuu "Večernjim novostima" ocenio da bi Srbija tako ostavila bez argumenata one koji bi da je zaustave na evropskom putu.

"Moramo da uradimo sve kako bismo izbili i poslednji adut iz ruku onih koji se protive >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << početku pregovora za članstvo Srbije u EU", rekao je Đelić.

Mora se rešiti pitanje Kosova

On je ponovio da Srbija ni na koji način nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali i dodao da želi da se to pitanje reši.

"Ne možemo se u nedogled baviti nerealnim idejama koje dolaze sa obe strane", poručio je Đelić.

"Srbija ne može ući u EU, a da se pitanje Kosova ne reši. Istovremeno, rešenje sigurno ne može biti priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti. Zato treba tragati za planom koji bi zadovoljio obe strane", rekao je potpredsednik vlade.

On je ukazao na nepovoljnu finansijsku situaciju na Kosovu, podsetivši da je MMF nedavno otkazao dalju podršku tamošnjim finansijama.

"Da bi kosovski Albanci imali bolji život u 21. veku, neophodan im je dogovor sa Beogradom", smatra Đelić.

Nato nije uslov

On je dodao da ulazak Srbije u NATO nije preduslov za članstvo u EU, ukazujući na primer Austrije koja je u EU, ali ne i u NATO.

Đelić je izrazio uverenje da će i dva "teška" zakona iz "evropskog paketa"- o javnoj svojini i o restituciji, biti doneta do jeseni. O restituciji će nacrt prvo ići na javnu raspravu, napomenuo je on, ističući da će restitucija "koja ima dublje fiskalne implikacije, biti skromna, po meri države".

Po njegovoj oceni, parlamentarni izbori će biti održani na vreme, u aprilu, ili maju 2012. godine. Do tada će, očekuje Đelić, otpočeti pregovori sa EU, "Fijat" će započeti serijsku proizvodnju, biće očuvan Beli Šengen, nezaposlenost će opadati.

"To će biti Srbija koja napreduje. Neka građani onda odluče", rekao je potpredsednik vlade Srbije.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.