Đelić: Dijalog da, ali sa uslovima

Izvor: B92, 13.Okt.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Dijalog da, ali sa uslovima

Beograd -- Potpredsednik Vlade Božidar Đelić rekao za B92 da iskreno želi dijalog s Prištinom, ali da za to moraju da postoje uslovi, kojih nema ako se puca na ljude.

Gostujući u emisiji "Hoću da zna", Đelić je rekao da je Srbija dala kreativne predloge kako da se reši pitanje administrativnih prelaza i da je sada na potezu EU.

Đelić očekuje da će se uz pomoć EU doći do rešenja i da primene dogovora o carinskom pečatu posle toga više neće problem, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a stvorili bi se i uslovi za otvaranje novih rundi razgovora sa Prištinom.

Za Kosovo je otvorena perspektiva za viznu liberalizaciju "što je dobro za Srbiju, jer je to tema gde i Kosovo ima nešto da izgubi u odnosima sa Evropom", rekao je potpredsednik Vlade zadužen za evrointegracije.

On je ocenio da je sada na diplomatiji da omogući da se odvija promet robe preko administrativne linije na način koji je prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu.

Osvrćući se na politiku Nemačke po pitanju nastavka približvanja Srbije EU, Đelić je rekao da Nemačka iskreno podržava taj proces i da Srbija mora da nadje zajednički jezik sa vlastima u Berlinu, ali da to ne treba da učini po svaku cenu.

Dva elementa nacionalnog konsenzusa i kamen temeljac politike Srbije bi i nadalje morali da budu mirna odbrana legitimnih interesa na Kosovu i ulazak u EU , naglasio je Đelić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ðelić: Moraju se stvoriti uslovi za nastavak dijaloga

Izvor: S media, 13.Okt.2011

Beograd iskreno želi dijalog sa Prištinom. Srbija dala kreativne predloge kako da se reši pitanje administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak. Na potezu EU, izjavio Božidar Ðelić. ..Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Ðelić izjavio je danas da Beograd iskreno želi dijalog...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.