Dimitrov sa Sijartom telefonom razgovarao o Gruevskom

Izvor: B92, 20.Nov.2018, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dimitrov sa Sijartom telefonom razgovarao o Gruevskom

Skoplje -- Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov razgovarao je sa šefom mađarske diplomatije Petrom Sijartom o poltičkom azilu Nikole Gruevskog.

Kako je saopšteno, Dimitrov je u razgvoru sa Sijartom istakao da se u slučaju Gruevskog radi o "osuđeniku protiv kojeg se vodi još nekoliko drugih sudskih postupaka za ozbiljna krivčna dela" i potencirao važnost principa vladavine prava koje predstavlja temeljni evropski princip.

Šef makedonske diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, kako se ističe, ukazao na paradoksalnu situaciju da politički azil u zemlji članici EU traži osoba u vreme čije je vladavine zemlju kandidata za članstvo u EU sama Evropska komisija okarakterisala kao "zarobljenu državu".

Gruevski, kome je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen za nezakonitu nabavku luksuznog "mercedesa" u vreme dok je bio premijer.

Na Fejsbuku je Gruevski u utorak napisao da je "u poslednjih nekoliko dana primio bezbroj pretnji po život" i da je u Budimpešti, gde je od mađarskih vlasti zatražio politički azil.

Mađarski ministar spoljnih poslova Petro Sijarto je Dimitrovu potvrdio informaciju da je Nikola Gruevski podneo zahtev za azil nadležnim mađarskim vlastima i da je pravna procedura već započeta.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MAKEDONSKA VLADA: Gruevskom niko nije pretio, hteo je da izbegne pravdu, pa je pobegao

Izvor: Kurir, 20.Nov.2018

Vlada Makedonije saopštila je danas da je Nikola Gruevski pravosnažno osuđen u javnom i transparentnom procesu i da se protiv njega istovremeno vodi još nekoliko sudskih postupaka.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.