Izvor: VOA, 25.Mar.2024, 18:54

Dijalog Beograda i Prištine u Briselu: Ponovo bez dogovora o dinaru, nastavak 4. aprila

BEOGRAD — Razgovori delegacija Beograda i Prištine o pitanju ukidanja upotrebe dinara na Kosovu završeni su u ponedeljak u Briselu bez dogovora, a nastavak je najavljen za 4. april. Miroslav Lajčak, izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, potvrdio je da će razgovori biti nastavljeni sledeće nedelje: "Glavni pregovarači Kosova i Srbije izneli su danas predloge o daljem putu za ljude na koje utiče uredba CBK-a o gotovinskom poslovanju. Naše duge diskusije su pomogle da se razjasne važni detalji. Sledeće nedelje smo se dogovorili da se ponovo sastanemo sa ambicijom da pronađemo rešenje", napisao je Lajčak na društvenoj mreži Eks, nekadašnjem Tviteru, koristeći skraćenicu za Centralnu banku Kosova. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković potvrdio je da je razgovor sa prištinskom stranom trajao više od tri i po sata i da je dogovor da se dijalog nastavi, optužujući Prištinu da ne želi da uloži napor u dijlogu, ali i Evropsku uniju za izostanak želje da se pronađe rešenje: "A EU, to je posebna priča i jasno je da ili EU nema ili ne želi da se dođe do rešenja, nema treće opcije", rekao je Petković medijima posle sastanka u Briselu. Kako je tema sastanka bila odluka Prištine o zabrani korišćenja dinara na Kosovu, Petković je kazao da će učiniti sve da dođe do nastavka rada Poštanske štedionice, preko koje su između ostalog Srbi na severu Kosova dobijali uplate svojih prihoda u dinarima iz Srbije. "Predstoji nam još jedna runda razgovora kada je reč o dinaru", poručio je Petković. Glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi rekao je da su predlozi dve strane u vezi sa pitanjem dinara još previše udaljeni i da postoji potreba za još jednim sastankom sledeće nedelje. "Danas smo predstavili svoje predloge. Moje mišljenje je da su ovi predlozi i dalje previše međusobno udaljeni. Pokušali smo da ih približimo, ali očigledno postoji potreba za još jednim sastankom", rekao je Bisljimi novinarima posle sastanka, preneo je RTS. On nije želeo da iznosi detalje predloga rekavši da bi to u ovom trenutku štetilo procesu razgovora. Delegacija Beograda na čelu sa Petkovićem imala je bilateralni razgovor sa delegacijom EU na čelu sa specijalnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom. Prethodno je održan bilateralni sastanak EU i delegacije Prištine, koju predvodi Bisljimi. Bilateralni razgovori počeli su posle trilateralnog sastanka delegacija Beograda i Prištine sa EU, koji je trajao tri i po sata. Korišćenje dinara za gotovinska plaćanja na Kosovu zabranjeno je od 1. februara na osnovu odluke Centralne banke Kosova kojom je evro određen kao jedina zvanična valuta. U izveštaju su korišćene informacije agencije FoNet i sajta Radio-televizije Srbije.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Lajčak: U Briselu danas razjašnjeni važni detalji o dinaru na Kosovu

Izvor: Danas, 25.Mar.2024

Specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio je da je današnja runda pregovora o upotrebi dinara na Kosovu bila duga, ali da su razjašnjeni važni detalji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.