Dežer sumnja u kandidaturu u 2011.

Izvor: B92, 20.Mar.2011, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer sumnja u kandidaturu u 2011.

Beograd -- Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je velika mogućnost da Srbija do kraja ove godine ne postane kandidat za prijem u Evropsku uniju.

Dežer je za "Blic" kazao da građani Srbije ne bi trebalo da dele optimizam političara u pogledu evropske integracije.

"To je samo jedan od tri moguća scenarija, ali ga ne treba isključiti. Sada je sve u rukama Srbije", rekao je Dežer.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Ograničeni smo vremenom, već je sredina marta, a mišljenje Evropske komisije koje je uključno za dobijanje statusa kandidata, dolazi u oktobru. Nadam se da će vlada Srbije biti veoma dinamična u narednom periodu", naveo je on.

Dežer je objasnio da postoji mogućnost i da se status kandidata za Srbiju uslovi sprovođenjem određenih reformi, i time da Vlada Srbije do kraja godine ispuni zacrtani cilj i tako obezbedi zemlji status kandidata - kao što je bilo sa Crnom Gorom prošle godine.

Upitan da li Srbija, ako postane kandidat za prijem u EU, može da očekuje i određivanje datuma početka pregovora, Dežer je rekao da sve zavisi od Srbije, ali da "ne treba postavljati očekivanja suviše visoko".

"Nije to samo pitanje Vlade, već i parlamenta, kao i spremnosti samog društva da pokaže da je voljno da se reformiše", kazao je on.

"To nije nemoguće, dešavalo se u prošlosti, ali mi znamo da u Srbiji osim potrebe za unutrašnjim reformama, postoje i spoljna pitanja o kojima se mora razmišljati, a to je pre svega stepen saradnje sa Haškim tribunalom, usvajanje nekih od najtežih mera i nastavak teških struktrnih reformi", naveo je Dežer.

Dežer je rekao da od reformisane vlade Srbije očekuje da nastavi rad "već danas, ako ne i juče" i sprovede refome koje se pominju u Akcionom planu.

Šef EU u Srbiji ocenio je da su pitanja iz upitnika EK dobra baza za dalji rad jer "našli smo da u određenim oblastima još nisu donete važne poltičke odluke, kao i da postoje određene neusklađenosti", rekao je on i ukazao na nedostake u pogledu restitucije nacionalizovane imovine.

Zamoljen da prokomentariše sve učestalije susrete lidera Srpske napredne stranke (SNS) i predstavnika EU, Dežer je rekao da tu nema ničega novog i iznenađujućeg.

"Pozdravljamo proevropsku poziciju koju je SNS zauzela, i jasno je da (Tomislav) Nikolić i njegova partija podržavaju evropski put Srbije", kazao je Dežer i naveo da će EU nastaviti konstruktivan dijalog sa tom strankom.

#related { border-top:2px solid #D5D5D5; padding:0; margin:0 0 10px 0; float:left; } #related h4 { font-size:10px; color:#7F7F7F; text-transform:uppercase; margin:0; padding:0; } #related ul { float:left; } #related ul li { float:left; width:288px; margin:0 10px 0; padding:0 0 0 12px; background:url('http://b92s.net/v4/img/li-bg.gif') no-repeat scroll 3px 10px; } Povezane informacije Sudar čučavca i senzoraĐelić: Očekivano manja pažnja EUSNS: Ne možemo odustati od EUMišljenje o kandidaturi do 12.10.Šutanovac: Značajna uloga SrbijeOptimista sam po pitanju budućnosti SrbijePolovina protiv izručenja MladićaJoš nema predloga o akcizamaViše napora ka EU nego priče o njojPodrška deklaraciji EU o Belorusiji
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.