Dežer: Vrlo raširena korupcija u javnim nabavkama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2010, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Vrlo raširena korupcija u javnim nabavkama

BEOGRAD -

Vrednost javnih nabavki u Srbiji na godišnjem nivou iznosi četiri milijarde evra što je 15 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), godišnje se potpiše 50.000 ugovora u toj oblasti u kojoj je i najveća korupcija, upozorio je danas šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensen Dežer.

On je na konferenciji "Javne nabavke u praksi" rekao da je uređenje te oblasti od velikog značaja u procesu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << integracije Srbije u EU i usklađivanja sa direktivama Unije ukazavši da Upitnik Evropske komisije sadrži 26 pitanja koje se tiču javnih nabavki.

Dežer je podsetio da je Srbija na 83. mestu po nivou korupcije od 180 zemalja, što nije dobro, da je u Izveštaju EU o napretku u Srbiji za 2009. godi istaknuto da je u oblasti javnih nabavki ostvaren mali napredak da su doneti određeni zakoni ali da nije bilo nekih velikih pozitivnih zbivanja.

On je naveo da oblast bezbednosti, koncesije, javno-privatno partnerstva i javno komunalnih preduzeća u Srbiji nisu još dobro pokriveni zakonom o javnim nabavkama i da očekuje da se to u narednom periodu reši.

"Nećemo delovati kao policajci ali moramo da pomognemo vašoj zemlji da prođe kroz taj proces promena. Pravila koja važe za ovu oblast ne mogu se menjati svaki dan," naglasio je Dežer.

On je ukazao da pored donošenja i sprovođenja zakona treba raditi na poboljšanju stručnosti zaposlenih u oblasti javnih nabavki, dok sudstvo i tužilaštvo moraju da budu u stanju da efikasno deluju u sferi javnih nabavki sprečavajući korupciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.