Dežer: Priznanje Kosova nije uslov

Izvor: RTS, 13.Feb.2013, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Priznanje Kosova nije uslov

Priznanje nezavisnosti Kosova nije uslov za napredak Srbije u evropskim integracijama, već su to dijalog i normalizacija odnosa s Prištinom, izjavio šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da su dijalog i normalizacija odnosa s Prištinom uslovi za napredak Srbije u evrointegracijama, a ne priznanje nezavisnosti Kosova.

Elementi i očekivanja Evropske unije vrlo su jasni, a priznanje Kosova nije deo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tih elemenata, rekao je Dežer novinarima u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje o navodima iz francuskog parlamenta o priznanju kao uslovu za evropsku perspektivu.

"Tu i tamo možete čuti različita mišljenja poslanika ili političara, ali postoji konsenzus 27 članica o elementima dijalogu i normalizaciji", odgovorio je Dežer na pitanje da protumači glasove koji se povremeno čuju iz EU o priznanju Kosova kao uslovu.

Treba slušati glas Evropskog saveta u kojem 27 članica zajedno utvrđuje pravila, rekao je šef Delegacije EU i dodao da se insistira na dijalogu Beograd-Priština.

Dežer je rekao da je na tom planu već učinjen jedan broj koraka i da EU očekuje nove korake, i istakao da će se premijeri Srbije i Kosova ponovo sastati sledeće nedelje u Briselu.

"Očekujemo nove korake, uključujući razmenu oficira za vezu, pitanje električne energije i komunikacija i naravno da se razmotri situacija na severu Kosova", rekao je Dežer i naglasio da EU očekuje da se protokol o upravljanju prelazima primeni bez teškoća.

Dodao je da se ne smeju zaboraviti ni reforme kao uslov za napredak Srbije ka EU i naveo reformu pravosuđa i javne uprave, borbu protiv korupcije i uređenje oblasti medija.

Na pitanje da li je Beograd blizu dobijanja datuma za početak pristupnih pregvora, Dežer je ocenio da je Srbija ostvarila značajan napredak proteklih godina i da sadašnja Vlada ulaže značajne napore u rešavanju ključnih pitanja.

Dežer je izrazio nadu da se odluka o pokretanju pregovora može očekivati u junu i ocenio da postoji energija i spremnost da se rešavaju bitna pitanja.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.