Dežer : Konflikt ne može u EU

Izvor: B92, 09.Maj.2013, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer : Konflikt ne može u EU

Beograd -- Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao da se ne može dopustiti da Srbija u EU unese nerešen konflikt, ali da niko ne traži priznanje nezavisnosti Kosova.

Dežer je izrazio nadu da će nedavno postignuti briselski sporazum Beograda i Prištine biti primenjen, jer će se tako na duži rok izbeći tenzije i konflikti i građanima omogućiti da žive u stabilnom i sigurnom okruženju.

"Ne želimo da vidimo da Srbija postane članica EU sa nerešenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problemom sa komšijama, zato insistiramo da obe strane diskutuju o problemima i pronađu održivo rešenje koje će olaksati život građana u Srbiji i na Kosovu. Ne želimo da unosimo konflikt u EU i zato želimo da problem bude rešen pre ulaska", rekao je Dežer u razgovoru sa učenicima srednjih škola, koji je organizovan u okviru obeležavanju Dana Evrope.

Dežer je konstatvao da na Zapadnom Balkanu ima mnogi istorijskih i bilateralnih problema među državama regiona, čak i između Slovenije i Hrvatske, ali ti problemi, kako je istakao, postaju manje relevantni ulaskom u EU jer nestaju granice koje bi trebalo preći.

Među pitanjima koja su srednjoškolci na tribini "Razgovarajmo o Evropi" postavili Dežeru bilo je i pitanje da li je jedini način da Srbija udje u EU da prizna nezavisnost Kosova.

Dežer je, u odgovoru na to pitanje, podsetio da je proces dijaloga Beograda i Prištine vođen na statusno neutralan način i da niko nije potegao pitanje priznanja jer u EU postoje različiti pogledi na to pitanje, odnosno i države koje ne priznaju nezavisno Kosovo.

"Ne tražimo da Srbija prizna Kosovo, ovo je pitanje koje ne dotičemo u diskusijama, ali želimo da Beograd i Priština nađu način da normalizuju odnose i građanima ponude rešenja, institucije koje funkcionišu, pravosuđe koje funkcioniše, mogućnost da trguju", rekao je Dežer.

Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić izjavila je da je proces evrointegracija maratonska trka, ali da se nada da će u junu biti predjena tačka iza koje će taj proces biti nepovratan.

"Očekujem da krajem juna dobijemo datum početka pregovora i od tog trnutka počinje pravi proces prilagodjavanja sistemu i standardima EU. Mi ne znamo koliko će proces pregovaranja trajati, ali na osnovu primera Hrvatske možemo da kažmemo izmedju pet i osam godina, ukoliko budemo dobro pregovarali i uspešno transformisali Srbiju u modernu i uredjenu državu", rekla je Grubješić.

Ona je u razgovoru sa učenicima srednjih škola, koji je organizovan u okviru obeležavanju Dana Evrope, istakla da se EU danas, zbog finansijske i ekonomske krize, transformiše, i da, iako je u prošlosti bila najveći donator u Srbiji, novac ne sme da bude motiv za ulazak u EU.

"EU više nije bogati klub, bankomat ili socijalna karta i novac ne može i ne sme da bude motiv za pridruživaje jer ga zapravo nema. Naš cilj moralo bi da budu standardi, a onda će novac doći odande odakle treba da dodje - od investitora", rekla je potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mlade zanimaju goruće teme u EU i Srbiji

Izvor: EurActiv Srbija, 09.Maj.2013

Zašto je EU dopustila da zemlje poput Grčke i Španije dodju na ivicu bankrota? Da li to isto čeka Srbiju? Da li je za ulazak u EU potrebna gej parada, zanimalo je srednjoškolce iz više gradova Srbije na tribini EU info centra, održanoj 9. maja povodom Dana Evrope. Na pitanja srednjoškolaca odgovarali...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.