Dežer: Bez novih uslova

Izvor: Blic, 04.Mar.2012, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Bez novih uslova

-Nema novih uslova za početak pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji (EU), izjavio je u intervjuu FoNetu šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer i naglasio da je potrebno nastaviti proces reformi, dijalog sa Prištinom i primenu do sada postignutih sporazuma u tom dijalogu.

Očekujemo primenu sporazuma, početak rešavanja pitanja energetike i telekomunikacija i saradnju sa Euleksom, rekao je Dežer.

Euleks još nema bezuslovni i potpuni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kapacitet da obavlja svoj mandat, ukazao je Dežer i napomenuo da je u intreresu svih da ima takav kapacitet, kako bi se na Kosovu sprovodile istrage.

Ako želimo da se Euleks posveti pitanjima trgovine ljudskim organima i drugim problemima, potrebno je postoji sloboda kretanja, kako bi istrage bile vođene na celoj teritoriji Kosova, objasnio je Dežer.

Evropska komisija još u oktobru, podsetio je Dežer, u svom mišljenju, rekla da je potrebno nastaviti proces reformi, unaprediti rad pravosuđa, javne uprave, borbu protiv korupcije, izvršiti reformu medijskog sektora i nastaviti

dijalog Beograda i Prištine.

Upitan da li je kraj godine realan rok da se Srbiji odobri početak pristupnih pregovora, Dežer je odgovorio da mnogo toga zavisi od sposobnosti same Srbije da za to ispuni sve preduslove.

Znamo da ćemo za nekoliko dana ući u izborni period, ali administracija ne bi trebalo da prestane da radi na reformama, kako se u periodu kampanje ne bi gubilo vreme i kako bismo, kada nova vlada bude izabrana, nastavili dalje

sa tim poslom, rekao je Dežer.

On je rekao i da Brisel očekuje primenu sporazuma postignutih sa Prištinom o pitanjima matičnih knjiga, katastra, slobode kretanja, izdavanja osiguranja, ocenjujući da nema razloga da se ovi problemi ne rešavaju zbog izbora.

Evropska komisija će na jesen objaviti izveštaj o napretku Srbije za ovu godinu, najavio je Dežer i poručio da je to sledeći "veliki datum".

Na osnovu tog izveštaja, kako je rekao, odluku će doneti najpre Savet ministara u novembru, a potom i šefovi država i vlada EU u decembru.

Prema rečima Dežera, priznavanje nezavisnosti Kosova nije uslov za članstvo Srbije u EU, ali Brisel želi da vidi normalizaciju odnosa i rešavanje problema sa kojima se ljudi suočavaju u svakodnevnom životu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.