Devenport: Status kandidata realan

Izvor: Blic, 09.Okt.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devenport: Status kandidata realan

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da je „realno očekivati da će Evropska komisija za nekoliko dana doneti pozitivno mišljenje i preporuku” da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

Britanski diplomata rekao je u razgovoru za „Slobodnu Evropu” da je Srbija „ostvarila veliki napredak ” navodeći okončanje saradnje sa Haškim tribunalom i potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da njegova vlada „snažno podržava širenje EU”, ali i da je važno da Srbija pokaže da „konstruktivno saradjuje” sa Kosovom.

„Ovo je trenutak kada treba da preovladaju hladne glave i kada treba da se čuju pozivi na staloženost i uzdržanost. Treba izbegavati svaku retoriku koja bi mogla dodatno da unazadi postojeće stanje stvari”, istakao je Devenport ocenjujući da podela Kosova nije rešenje koje bi Britanci podržali.

„Koliko mi je poznato podela Kosova nije zvaničan stav srpske vlade. Pozicija moje vlade je da podela Kosova nije ni prihvatljivo ni konstruktivno rešenje. Presuda Medjunarodnog suda pravde utvrdila je prošle godine da je Deklaracija o nezavisnosti legalna tako da rešenja treba tražiti u drugim pravcima”, rekao je Devenport.

Britanski ambašador zaključio je da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine „najbolje sredstvo” za rešavanje problema i da je to „najbolja strategija za Srbiju”, kao i da u Ahtisarijevom planu treba tražiti rešenje i garancije za „zaštitu srpske i drugih zajednica” na Kosovu.

Povezane vesti: Ešton: Veoma sam zadovoljna prosleđivanjem kandidature
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Realno očekivati kandidaturu

Izvor: B92, 09.Okt.2011

Beograd -- Britanski ambasador Majkl Devenport ocenio je da je "realno očekivati da će Evropska komisija za nekoliko dana doneti pozitivno mišljenje i preporuku" o Srbiji...Britanski diplomata rekao je u razgovoru za "Slobodnu Evropu" da je Srbija "ostvarila veliki napredak" navodeći okončanje saradnje...

Nastavak na B92...

BRITANSKI AMBASADOR: REALNA PREPORUKA ZA STATUS KANDIDATA

Izvor: Kurir, 09.Okt.2011

BEOGRAD - Britanski ambasador u Srbiji Majkl Davenport ocenio je da je realno očekivati da će Evropska komisija za nekoliko dana doneti pozitivno mišljenje i preporuku da se Srbiji dodeli status kandidata za EU..."To je i opravdano jer je zemlja ostvarila veliki napredak, uključujući napredak u...

Nastavak na Kurir...

Ni Beograd ni Priština ne mogu dobiti sve što žele

Izvor: Cafe.ba, 09.Okt.2011

Britanski ambasador u Beogradu Majkl Devenport rekao je da je, što se tiče Kosova, sasvim jasno da ovo nije situacija u kojoj bilo koja strana može očekivati da će dobiti sve što želi, nego naprotiv, mora se pokazati spremnost za ustupke i za postizanje obostrano prihvatljivih rješenja.

Nastavak na Cafe.ba...

Mišljenje evropske komisije i posledice

Izvor: Blic, 10.Okt.2011, 03:10

Evropska komisija će u sredu pre podne usvojiti i objaviti mišljenje o zahtevu Srbije za članstvo u EU. Mišljenje, koje će biti obrazloženo na petnaestak strana, najverovatnije će sadržati preporuku da se Srbiji dodeli zvanični status kandidata za članstvo u EU i spisak uslova koje moramo ispuniti...

Nastavak na Blic...

Koha ditore: Srbija u sredu kandidat za EU

Izvor: Vesti-online.com, 10.Okt.2011

Evropska komisija će u sredu članicama Evropske unije preporučiti da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, piše danas Koha Ditore...List navodi da, po mišljenju Evropske komisije, Kosovo ne predstavlja prepreku da Srbija dobije status kandidata, ali Nemačka, Velika Britanije i neke...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.