Izvor: Nezavisne Novine, 04.Apr.2018, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset država formira vojni savez u Evropi

Vlada Francuske će u junu formirati strukturu takozvane krizne vojne sile koje će postojati izvan granica postojećih nadležnosti EU, pišu mediji, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Francuske.

Ideju o tome izložila je radna grupa od 10 država, među kojima su Njemačka, Holandija, Velika Britanija i Danska.

"Pretpostavlja se da evropske zemlje mogu da ujedine svoje vojne potencijale, da sarađuju u oblasti planiranja, analiziranja nastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kriza i brzog reagovanja na njih", navodi Rojters.

Izvor portala je naveo da struktura neće biti aktivna u okviru EU kako bi se Velikoj Britaniji omogućilo da učestvuje u njima i nakon Brexita.

Nepoznato je koje će sve zemlje učestvovati u formiranju te strukture, ali sudeći po svemu Njemačka je podržala ovaj plan, prenosi "Sputnjik".

Cilj strukture je da se predvide buduće krize i, kako se nadaju njeni tvorci, izbjegnu situacije kada je jedna zemlja prinuđena da se u konflikt umiješa sama, kao što je Francuska to morala da uradi u Centralnoafričkoj Republici i Maliju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Francuska formira krizne snage izvan vojske EU

Izvor: Blic, 05.Apr.2018, 00:46

Francuska Vlada formiraće u junu evropske krizne snage izvan vojske EU, izjavio je izvor francuskog Ministarstva odbrane.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.