Denio: Francuska podržava Srbiju

Izvor: B92, 14.Jul.2011, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Denio: Francuska podržava Srbiju

Beograd -- Francuska podržava ulazak Srbije u EU i nada se da će od oktobra početi rešavanje pitanja kandidature za članstvo, kaže za B92 ambasador Fransoa-Gzavije Denio.

Obeležavajući 14. jul, nacionalni praznik Francuske, Denio je rekao da dve zemlje veže ne samo istorijsko prijateljstvo nego i zajednička budućnost u okviru EU.

Francuska nikada nije predlagala da se srpska kulturna baština na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovu preimenuje u kosovsku, tvrdi ambasador Denio.

U intervjuu za B92, francuski ambasador rekao je da je ulazak u EU "pre svega odluka Srbije - njenih građana i vlasti. To je opredeljenje koje mi cenimo, jer smatramo da je interes Evrope da sve zemlje zapadnog Balkana, počev od Srbije, postanu članice Unije. Francuska politički podržava zahtev Srbije za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom. Mi smo to ponovili na više nivoa i nadamo se da će, sredinom oktobra, moći da počne proces koji bi omogućio brzo rešavanje pitanja kandidature. Tu nema nikakve dileme, to smo rekli sasvim jasno."

Denio podseća da ulazak u EU zahteva ispunjavanje određenih obaveza.

"Postoje reforme koje se moraju sprovesti, neophodno je pomirenje u regionu... Sve je to dobro poznato. Mislim da je Srbija sa velikom energijom pristupila tom poslu i vidimo pozitivan napredak, naročito poslednjih godina. na primer, ne samo da je počeo dijalog sa Prištinom nego je taj dijalog dao i konkretne rezultate, a u interesu građana. To je vrlo dobro i nadamo se da će se nastaviti."

Francuski ambasador negira da je njegova zemlja pokušala da u Unesku progura inicijativu o preimenovanju srpske kulturne baštine na Kosovu u kosovsku baštinu.

"Mi nikada nismo ni razmišljali o tome da preimenujemo nasleđe, to je potpuno netačno. Mi smo savršeno svesni da je reč o srpskoj baštini, koju ja lično poznajem i koju ja veoma poštujem, jer je reč o spomenicima vrednim divljenja. Mi smo apsolutno ubeđeni da ti spomenici pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Zaista ne razumem to pitanje."

B92: U čemu je, onda, suština francuske inicijative pri Unesku?

Denio: Nije bilo nikakve inicijative, radilo se o rutinskoj rezoluciji koju priprema Sekretarijat Uneska koju nije htela da prihvati ruska delegacija. Mi smo predložili statusno neutralan kompromis. To je uobičaj način rada u toj organizaciji.

B92: A predlog je bio da se baština nazove kosovskom?

Denio: Ne, nikada.

B92: Ne? To znači da je delegacija Srbije, a potom i delegacije Brazila, Meksika, Kine, Nigerije sve shvatile pogrešno, jer su se izjasnile protiv tog predloga.

Denio: Ne, protiv je bila samo Rusija. Svi drugi su ga prihvatili.

B92: Ovo je sada novo tumačenje onoga što se dogodilo u Parizu. Da razjasnimo onda: ne postoji, dakle, inicijativa Francuske da se Gračanica, Visoki dečani ili Pećka patrijaršija preimenuju u kulturnu baštinu Kosova.

Denio: Ne postoji, tako je.

Ceo intervju možete pročitati ovde.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.