Delević: Stabilnost oduvek uslov EU

Izvor: Blic, 20.Nov.2011, 04:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delević: Stabilnost oduvek uslov EU

Zamenik predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da bi novi uslov za priključenje zemlje Evropskoj uniji mogla biti njena finansijska sposobnost. To, kako je ocenio, ukazuje na to da je moguće da Srbiji budu postavljeni uslovi koji nisu bili primenjivani u slučaju drugih zemalja kada su ulazile u Evropsku uniju. Ne postoje nikakvi novi uslovi, kaže za “Blic“ Milica Delević, direktorka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kancelarije za evropske integracije, ističući da je najverovatnije reč o pooštrenoj proveri uslova koji se odnose na finansijske i makroekonomske pokazatelje, koji su postojali i ranije.

- Finansijska i makroekonomska stabilnost su oduvek bile uslov za priključenje EU. Sada, nakon negativnih iskustava s drugim zemljama, kada ih teško pogađa kriza, normalno je da strože proveravaju ispunjenost tih uslova, jer ne žele da se proširenje svede na uvoz novih problema - objašnajva Delevićeva.

Potpredsednik Vlade je, međutim, rekao da je u nekim dokumentima pročitao da jedna zemlja iz zapadne Evrope traži da se Srbiji, pored dosadašnjih, postavi još jedan uslov za ulazak u EU.

Zamenik premijera je naveo da je "neukusno da u vreme kada se raspada evrozona neko govori o tome da li Srbija finansijski može da bude deo Evrope”.

Delevićeva kaže da ne može da pretpostavi o kom se dokumentu radi i kojoj državi, ali ukazuje na to da je Evropska komisija već zvanično dala mišljenje o ekonomskoj situaciji i ekonomskom kretanju Srbije.

- U mišljenju na zahtev Srbije za članstvo u Uniji, koje je 12. oktobra objavljeno u Briselu, postoje finansijska i ekonomska poglavlja koja se odnose na pravila i obaveze članstva koje se primenjuju od 2002. godine - kaže Delevićeva.

Evropska komisija je, kako ističe, u analitičkom izveštaju solidno ocenila naše ekonomske pokazatelje, "sa naglaskom da treba nastaviti sa reformama i raditi na smanjenju stope nezaposlenosti”. U izveštaju se ukazuje i na problem spoljne prezaduženosti Srbije.

Povezane vesti: Srbiji bi članstvo donelo četiri mesta u Trilaterali Svoboda: Bila bi greška da EU ne da Srbiji status kandidata Stoltenberg: Najbolji način za saradnju da Srbije uđe u EU Valdner: Austrija želi status kandidata za Srbiju Žipe: Srbiji status kandidata uz napredak u dijalogu
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.