Delević: EU podseća na izazove

Izvor: Blic, 23.Maj.2012, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delević: EU podseća na izazove

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da Evropska unija prihvata izbor građana, ali skreće pažnju na izazove koji su pred Srbijom i sačekaće rezultate rada novog predsednika za ocenjivanje.

"Ti izazovi su potreba da se nastave reforme i odgovori na uslove za početak pregovora o članstvu. Oni se odnose na dalji napredak u dijalogu i normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i nastavak reformi", rekla je Delević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Delević je podsetila da evropski zakoni nisu bili predmet podrške Srpske napredne stranke i Tomislava Nikolića kao njenog predsednika, kao ni bitne stvari poput Deklaracije o Srebrenici.

"Sada ćemo da vidimo da li je to bio rezultat njihovog opozicionog statusa ili njihovog razumevanja i stava prema situaciji", ukazala je Delević.

Ono što EU očekuje da vidi, a što verujem da zanima i građane Srbije koji očekuju da se proces integracije nastavi, jeste kako će se koja kombinacija partija u vlasti odnositi prema onome što su nam postavljeni kao uslovi,

rekla je Delević.

Ona je rekla da se izveštaj o napretku Srbije u procesu evropske integracije objavljuje 10. oktobra i u njemu će biti ocenjen napredak u političkom i ekonomskom kriterijumu i prilagođavanju zakonodavstava.

Delević je rekla da je prvi korak koji čeka novu Vladu Srbije da pogleda šta se to od zakona nalazi u skupštini, odluči šta je prioritet i ponovo uputi na usvajanje.

Srbiji su potrebni Vlada i skupština u punom kapacitetu, dodala je Delević.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.