Delegacija Beograda stigla u sedište evropske diplomatije

Izvor: Politika, 25.Apr.2013, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija Beograda stigla u sedište evropske diplomatije

BRISEL –Tim Beograda za primenu sporazuma postignutog sa Prištinom stigao je danas oko 11 sati u sedište evropske diplomatije gde će zajedno sa timom Prištine predstavili planove za implementaciju.

Iako je iz Brisela bilo najavljeno da će timovi predstaviti planove visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, pod čijim se pokroviteljstvom odvijao dijalog, EU će na sastanku predstavljati Fernando Đentilini, inače specijalni predstavnik EU na Kosovu.

Beogradski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tim predvodi savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, a tu su i generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i zamenik direktora policije Branislav Mitrović, dok će prištinski tim predvoditi zamenik premijera Hajredin Kuči.

Sporazum koji su u petak prošle nedelje parafirali predsednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači predviđa široka ovlašćenja za zajednicu srpskih opština na Kosovu, pogotovo kada je reč o pravosuđu i policiji. Na jučerašnjem, prvom sastanku tima za izradu plana implementacije sporazuma iz Brisela utvrđen je sastav državne delegacije Srbije koja će pregovarati o planu za primenu tog sporazuma, saznao je Tanjug iz izvora bliskih državnom vrhu. Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da će timovi za implementaciju briselskog sporazuma na danasnsjem sastanku razgovarati o redosledu realizacije dogovorenih tačaka i rokovima njihove primene. Vlada Srbije, na sednici u utorak, donela je zaključak kojim je obrazovan tim za izradu plana implementacije Prvog sporazuma o principima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Odnos Beograda prema sporazumu, kako je ranije rečeno Tanjugu, zavisiće od toga da li će biti pokušaja da se nametnu unapred utvrđeni planovi implementacije koji Beogradu ne bi odgovarali.

Rukovodioci tima su Đurić, Odalović i direktor republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Đurđević. Zadatak tima, kako je ranije rečeno Tanjugu, jeste da izradi i dostavi vladi na usvajanje plan implementacije briselskog sporazuma, uključujući i vremenske rokove u skladu sa tačkom 12 tog sporazuma. Razgovor o planu implementacije od suštinskog je značaja za dalju primenu sporazuma, pošto od njegove sadržine zavisi da li će sporazum voditi ka stvarnoj autonomiji za Srbe, rečeno je Tanjugu u izvorima bliskim državnom vrhu. Vlada Srbije je u ponedeljak dala saglasnost na parafirani tekst predloga sporazuma s Prištinom, a za petak je zakazana sednica republičkog parlamenta na kojoj će poslanici razmatrati vladin izveštaj o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Prištinom, čiji je sastavni deo i predloženi sporazum.

Tanjug

objavljeno: 25.04.2013
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Delegacija Beograde stigla u sedište evropske diplomatije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2013

Tim Beograda za primenu sporazuma postignutog sa Prištinom stigao je danas oko 11 sati u sedište evropske diplomatije gde će zajedno sa timom Prištine predstavili planove za implementaciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.