Datum za početak pregovora do kraja juna, uz napredak

Izvor: BKTV News, 12.Dec.2012, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Datum za početak pregovora do kraja juna, uz napredak

Savet ministara spoljnih poslova EU kasno sinoć je odlučio da Srbiji dodeli datum za početak pregovora do kraja juna, ukoliko do tada načini napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Savet će o tome raspravljati na proleće 2013. godine i ukoliko oceni da je načinjen napredak, dodeliće datum pregovora za članstvo u EU do kraja juna >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sledeće godine.
Savet je, istovetnu odluku doneo i kada je reč o otpočinjenju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.
- Savet očekuje da dve strane nastave i ubrzaju rad na unapređenju svih aspekata odnosa. Savet će, na osnovu izveštaja Evropske komisije i visoke predstavnnice EU Ketrin Ešton, u proleće 2013. godine ispitati progres na svim poljim i, ukoliko je progres načinjen, tokom sledeće predsedavanja odlučiti da otvori pregovore o članstvu – rekla je na konferenciji za novinare šefica kiparske diplomatije Erato Kazakou Markulis.
Evropski komesar za proširenje Štefan File konstatovao je, u izjavi novinarima, da je nova vlast u Beogradu bila dovoljno hrabra da preduzem odlučne korake i da konačno nema razlike između reči i dela.
“Jasan je plan za Srbiju: ako se nastavi napredak, otvaranje pregovora o pristupanju Uniji moguće je tokom sledećeg predsedavanja EU”, napisao je File u svom “tvitu” sa današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU o proširenju Unije.
Trenutni predsedavajući u Savetu EU je Kipar (1. juli – 31. decembar 2012), a naslediće ga Irska, koja će kao prva u triu predsedavati ovim telom od 1. januara do 30. juna 2013. Evropskim savetom predsedavaju tri zemlje, koje se smenjuju na ovoj funkciji na šest meseci, u periodu od 1. jula do 30. juna sledeće godine.
File je prethodno objavio, takođe na “Tviteru”, da su članice EU usvojile zaključke o proširenju u kojima se “jasno izražava volja da se održi zamah u ovoj ključnoj politici EU”.
Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je večeras da je na sastanku u Briselu postignut dogovor o “vremenskom roku” za početak pristupnih pregovora sa Srbijom. Na pitanje novinara da li to znači datum, Bilt je rekao: “Ne, to je vremenski rok”.”Konačno je sve uradjeno”, dodao je Bilt.
Izvor: Agencije
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Makedonija bez datuma za početak pregovora

Izvor: Press, 12.Dec.2012

Savet opštih poslova EU nije odredio datum, "kočničari" su bile Grčka i Bugarska, ali će zemlje članice Unije na proleće proučiti napredak u ispunjavanju uslova za početak pristupnih pregovora.. Nakon maratonskog sastanka sinoć u Briselu, akcenat se i dalje stavlja na održanje dobrosusedskih...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.