Počeo sastanak ministara EU o proširenju

Izvor: Politika, 11.Dec.2012, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo sastanak ministara EU o proširenju

Mavrojanis: Blizu dogovor o datumu za Srbiju

BRISEL – Sastanak ministara spoljnih poslova EU na temu proširenja EU, na kome bi trebalo da bude doneta odluka o tome hoće li Srbija dobiti datum za početak pregovora sa EU, kao i o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Kosovu, počela je nešto posle 16 sati u Evropskom savetu u Briselu.

Šefovi evropskih diplomatija, koji prisustvuju Savetu ministara EU, nisu juče uspeli da se usaglase da li će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mogućnost da Srbiji bude dodeljn datum početka pregovora u junu 2013. godine bude pomenut u zaključima, koji se očekuju kasnije danas i koji bi trebalo da budu potvrđeni na Savetu šefova evropskih država i vlada u Briselu 13. i 14. decembra.

Poslednja dva dana vodi se diplomatska borba među članicama Unije, a nezvanično se može čuti da još nije u potpunosti isključena ni mogućnost da se konačna odluka prepusti šefovima država na samitu koji se održava u četvrtak i petak.

Prema saznanjima Tanjuga, zemlje koje se oštro protive pominjanju bilo kakvog roka, pa i uslovnog su Nemačka, Velika Britanija i Holandija, dok Austrija, Italija i Kipar, Češka i Bugarska, smatraju da Srbija zaslužuje nagradu zbog ispoljene dobre volje u dijalogu i uspešnog početka sprovodenja sporazuma o integrisanim prelazima.

Ministarska spoljnih poslova Kipra Erato Kozakou Markulis rekla je ranije danas novinarima da pregovori za Srbiju i SSP za Kosovo ostaju praktično jedine tačke zaključaka koje nisu do kraja uslaglašene i koje će biti tema današnjih razgovora.

„Juče smo imali diskusiju na temu Zapadnog Balkana i ona će biti nastavljena danas. Manje ili više zaključci su već dogovoreni na nivou Korepera (ambasadorskom nivou), ali ostaje još nekoliko preostalih pitanja da bude rešeno”, istakla je Markulis, objašnjavajući da su sporna dva paragrafa „u vezi sa Srbijom i sa Kosovom”.

Ona je, međutim, optimistična da će EU, kroz zaključke Saveta ministara, još jednom potvrditi posvećenost procesu proširenja koji je, kako je rekla, jedno od najefikansiji oruđa za promovisanje mira, demokratije i vladavine prava.

Mavrojanis: Blizu dogovor o datumu za Srbiju

BRISEL – Zamenik kiparskog ministra za evropske poslove Andreas Mavrojanis izjavio je danas da su članice EU blizu postizanja kompromisa o dodeljivanju datuma za početak pregovora Srbiji i sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju Kosovu.

Mavrojanis je, po završetku prvog dela sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU, rekao da je diskusija o proširenju tek počela, ali da ne treba očekivati da predugo traje, jer je „dogovor blizu”.

„Čujem da smo blizu kompromisa, ali treba sačekati da vidimo konačno rešenje”, rekao je Mavrojanis.

Sastanak ministara spoljnih poslova EU na temu proširenja EU, na kome bi trebalo da bude doneta odluka o tome hoće li Srbija dobiti datum za početak pregovora sa EU, počeo je nešto posle 16 sati u Evropskom savetu u Briselu.

Tanjug

objavljeno: 11.12.2012.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Datum do kraja juna, ali uz napredak u odnosima sa Prištinom

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Dec.2012

Šefovi evropskih diplomatija dogovorili su se večeras u Briselu da Srbiji dodeli datum za početak pregovora do kraja juna, ukoliko do tada načini napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Počeo sastanak ministara EU o proširenju, datum za Srbiju neizvestan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2012

KOSTOLAC, BRISEL -..Sastanak ministara spoljnih poslova EU na temu proširenja EU, na kome bi trebalo da bude doneta odluka o tome hoće li Srbija dobiti datum za početak pregovora sa EU, kao i o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Kosovu, počela je nešto posle 16 sati u Evropskom savetu u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.