Počeo sastanak ministara EU o proširenju

Izvor: Press, 11.Dec.2012, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo sastanak ministara EU o proširenju

Šefovi evropskih diplomatija, koji prisustvuju Savetu ministara EU, nisu juče uspeli da se usaglase da li će mogućnost da Srbiji bude dodeljn datum početka pregovora u junu 2013. godine bude pomenut u zaključima, koji se očekuju kasnije danas i koji bi trebalo da budu potvrđeni na Savetu šefova evropskih država i vlada u Briselu 13. i 14. decembra.

Poslednja dva dana vodi se diplomatska borba među članicama Unije, a nezvanično se može čuti da još nije u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << isključena ni mogućnost da se konačna odluka prepusti šefovima država na samitu koji se održava u četvrtak i petak. Prema saznanjima Tanjuga, zemlje koje se oštro protive pominjanju bilo kakvog roka, pa i uslovnog su Nemacka, Velika Britanija i Holandija, dok Austrija, Italija i Kipar, Češka i Bugarska, smatraju da Srbija zaslužuje nagradu zbog ispoljene dobre volje u dijalogu i uspešnog početka sprovodenja sporazuma o integrisanim prelazima.

Ministarska spoljnih poslova Kipra Erato Kozakou Markulis rekla je ranije danas novinarima da pregovori za Srbiju i ŠP za Kosovo ostaju praktično jedine tačke zaključaka koje nisu do kraja uslaglašene i koje će biti tema današnjih razgovora.

"Juče smo imali diskusiju na temu Zapadnog Balkana i ona ce biti nastavljena danas. Manje ili više zaključci su već dogovoreni na nivou Korepera (ambasadorskom nivou), ali ostaje još nekoliko preostalih pitanja da bude rešeno", istakla je Markulis, objašnjavajući da su sporna dva paragrafa "u vezi sa Srbijom i sa Kosovom".

Ona je, međutim, optimistična da će EU, kroz zaključke Saveta ministara, još jednom potvrditi posvećenost procesu proširenja koji je, kako je rekla, jedno od najefikansiji oruđa za promovisanje mira, demokratije i vladavine prava.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.