Izvor: S media, 07.Feb.2013, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Datum Srbije za EU - ili jun ili tek za godinu dana

Datum ovogodišnjih parlamentarnih izbora u Nemačkoj još nije određen, ali, prema saznanjima Danasa iz nemačkih političkih i diplomatskih izvora, za novi saziv Bundestaga najverovatnije će se glasati 22. septembra. Istovremeno, kako je Danasu reklo više sagovornika iz obaveštenih krugova u Briselu, Berlinu i Beogradu, ukoliko Srbija ovog proleća ne dobije datum pregovora o pristupanju Evropskoj uniji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izvesno je da će sve biti pomereno za isti period 2014. godine, i to u velikoj meri upravo zbog nemačkih izbora.

Kako objašnjavaju nemački i srpski sagovornici Danasa, ukoliko Evropska komisija u aprilu preporuči davanje datuma početka pregovora velike su šanse da će Nemačka to podržati. Postoji mogućnost da CDU-CSU, što u vladi što u Bundestagu, ne budu saglasni sa stavom administracije u Briselu, kao što se u vezi s kandidaturom Srbije već desilo u decembru 2011, ali očekivanja su da će ovog puta - zbog nedvosmislenog napretka u odnosima s Kosovom - Berlin biti na liniji s Komisijom. To znači da bi na junskom samitu Evropskog saveta, koji okuplja šefove država ili vlada 27 zemalja članica EU, bila doneta pozitivna odluka o Srbiji.

Ukoliko se to, međutim, ne desi, da li zbog izostanka preporuke EK da li zbog protivljenja Bundestaga, odluka o pregovorima sa Srbijom se odlaže za naredni samit Saveta. Po redovnom kalendaru, lideru EU sastaće se i u decembru ove godine. Međutim, tu se politička situacija u Nemačkoj direktno upliće u celu priču. Pravljenju koalicionog sporazuma o novoj vladi u toj zemlji se vrlo temeljito pristupa. Svi sagovornici Danasa - i iz Berlina i iz Brisela i iz Beograda - saglasni su da je najverovatniji scenario da Nemačka neće biti spremna da odlučuje o Srbiji, odnosno o proširenju EU na decembarskom samitu Unije. Ili tehnička vlada neće imati mandat Bundestaga da donosi političku odluku ili će na dnevnom redu tek konstituisanog novog saziva parlamenta biti mnogo važnijih stvari za tu zemlju. A, podsetimo, Nemačka je jedna od nekoliko članica EU u kojima je izvršnoj vlasti neophodna saglasnost parlamenta za donošenje odluka iz oblasti spoljne i evropske politike.

S obzirom na to da se definisanje zvaničnih stavova EU o proširenju po nepisanom pravilu donosi na samitima Unije u decembru i junu, ne i u martu, najrealnije je očekivati da će Srbija, ukoliko ove godine dobije datum o početku pregovora, morati da sačeka do juna 2014. ili čak, ako se situacija zakomplikuje na političkoj sceni u Beogradu ili u odnosima s Kosovom, do decembra te godine, objašnjavaju sagovornici Danasa.

(Danas)

FOTO: Beta/ AP Photo/Markus Sćreiber
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.