Danski poslanici u poseti Skupštini

Izvor: RTS, 18.Mar.2013, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danski poslanici u poseti Skupštini

Datum za početak pregovora o članstvu u EU biće rezultat pregovora između Beograda i Prištine, uvereni su poslanici danskog parlamenta koji su posetili Skupštinu Srbije. Na sastanku bilo reči o evropskim integracijama Srbije, pitanju Kosova i Metohije, parlamentarnim i bilateralnim odnosima Srbije i Danske.

Danski parlamentarci pohvalili su napredak koji je Beograd postigao u dijalogu sa Prištinom i izrazili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uverenje da će ishod tog dijaloga biti dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu Srbije u EU.

Predsednik Odbora za spoljnu politiku danskog Parlamenta Jepe Kofod, koji je predvodio delegaciju tog odbora u razgovoru sa članovima Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove, izrazio je razumevanje za težinu i ozbiljnost kosovskog pitanja za Srbiju.

Na sastanku je bilo reči o evropskim integracijama Srbije, pitanju Kosova i Metohije, parlamentarnim i bilateralnim odnosima Srbije i Danske, mogućnostima unapređenja ekonomske i bilateralne saradnje dve zemlje, a razmenjena su mišljenja i iskustva o nadležnostima i radu dva odbora u srpskom i danskom parlamentu.

Kofod je izneo stav koji ide u prilog jačanju bilateralnih odnosa Srbije i Danske i razmeni iskustva po pitanju regionalne saradnje, saopšteno je iz republičkog parlamenta.

On je predstavio nadležnosti danskog Odbora za spoljnu politiku, pri čemu je kao ključnu stavku naglasio da vlada mora da ima saglasnost parlamenta po bilo kom spoljnopolitičkom pitanju, te naveo da taj odbor, između ostalog, razmatra i pitanje priznavanja novih država u svetu.

Predsednik Odbora za spoljne poslove srpskog parlamenta Miloš Aligrudić saglasio se da postoji potreba da se uspostavljanjem intenzivnijih kontakata unaprede parlamentarni odnosi i produbi ekonomska saradnja Srbije i Danske.

On je sagovornike upoznao sa zvaničnim političkim stavom vladajuće koalicije po pitanju evropskih integracija i Kosova i Metohije, ali je istakao i ključne razlike u stavu Demokratske stranke Srbije, kojoj pripada, po ovim pitanjima.

Kako je naveo Aligrudić, Srbija ne treba da bude član EU, što, s druge strane, ne sme da bude prepreka za uspostavljanje dobrih bilateralnih i ekonomskih odnosa sa EU i njenim članicama pojedinačno.

Aligrudić smatra da je apsurdno od Srbije tražiti da se odrekne dela svoje teritorije u zamenu za članstvo u EU, kao i da bi pitanje statusa Kosova i Metohije trebalo vratiti u okrilje UN.

Sastanku su prisustvovali i narodni poslanici Irena Vujović, Borislav Stefanović, Ljubiša Stojmirović, Sanda Rašković Ivić, Zlata DJerić i Željko Sušec.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.