Danijel Server: Na red stižu ambasadori

Izvor: Večernje novosti, 25.Jan.2013, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danijel Server: Na red stižu ambasadori

POD normalizacijom odnosa sa Prištinom trenutno se podrazumeva dogovor oko severa Kosova. To će biti dovoljno za dobijanje datuma, ali Srbija će morati da ide i dalje - da uspostavi diplomatske odnose sa KiM i razmeni ambasadore.Ovo, u intervjuu za ”Novosti”, poručuje Danijel Server, američki stručnjak za Balkan i profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Džon Hopkins. On objašnjava da će članice koje su priznale nezavisnost Kosova insistirati na diplomatskim odnosima Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i Beograda, čak i ako EU kao celina to ne bude.- Biće mnogo uslova u narednim mesecima i godinama. Kosovo će biti problem u mnogim od 35 poglavlja pregovora, osim ako se ne postigne sveobuhvatno rešenje na početku procesa. Moraćete da ispunite mnoge druge kriterijume za članstvo, uskladite zakone sa evropskim. Ne postoji jedna, već više ”ulaznica” za EU. Za to će vam biti potrebna najmanje decenija.Server kaže da Srbiji problem pravi i to što je još prijemčiva za romantične predstave o vezama sa Rusijom i Pokretom nesvrstanih i da ne odustaje od ubeđenja da traženje suvereniteta nad celim Kosovom nema nikakve veze sa budućnošću u EU, i poručuje:NEMAČKA OŠTRA ZAISTA postoje samo dva pitanja oko kojih postoji neslaganje Vašingtona i Beograda: Kosovo i RS, ali to ne utiče na njihove u osnovi prijateljske odnose u mnogim drugim oblastima. EU sad preuzima oštriji stav oko Kosova, uglavnom zbog nemačke inicijative.- Ako imate utisak da vam ovaj proces nanosi samo ”bol”, možda ste u pogrešnom procesu.Čak i srpske ideje o podeli ovaj analitičar smatra nerealnim pokušajima, jer ne vidi mogućnost novih promena granica na Balkanu, jer to, kako kaže, neće biti prihvatljivo ni za Evropu ni za SAD.Dokumente o Kosovu, koje su usvojile Vlada i Skupština, Server smatra neprihvatljivim za svet:- Ne verujem da je platforma korak napred: ona ponavlja zahtev Srbije za suverenitet nad celim Kosovom, predlažući posebnu upravu Albanaca, koji bi postali građani drugog reda unutar Srbije. Oni to neće prihvatiti, a niko u Evropi ili SAD neće od njih to zahtevati. Ali, hajde da vidimo šta će se dešavati u razgovorima između Dačića i Tačija. To je važnije od onoga što piše u platformi.Server i dalje veruje da je Ahtisarijev plan najbolje rešenje i ne vidi koji su razlozi da ga Srbija ne prihvati.- To je već prihvaćeno u Prištini, Vašingtonu i Briselu, i u ovim centrima se očekuju dalji sporazumi koji će dovesti do implementacije Ahtisarijevog plana.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija neće u EU ni za deceniju"

Izvor: B92, 25.Jan.2013

Beograd -- Američki ekspert za Balkan Danijel Server kaže za "Večernje novosti" da Srbija neće dobiti kartu za EU ni za deceniju..."Pod normalizacijom odnosa sa Prištinom trenutno se podrazumeva dogovor oko severa Kosova. To će biti dovoljno za dobijanje datuma, ali Srbija će morati da ide i dalje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.