Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2010, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas ambasadori SAD, sutra šef britanske diplomatije

BEOGRAD -

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg sutra dolazi u Beograd, gde će sa srpskim zvaničnicima obaviti konsultacije o eventualnim izmenama rezolucije o Kosovu i Metohiji, dok su danas u Beogradu boravili američki ambasadori pri NAaTO i EU koji su snažno podržali evrointegracije Srbije.

U Kabinetu predsednika Republike potvrđeno je da će Boris Tadić sutra razgovarati sa šefom britanske diplomatije.

Hejg dolazi u Srbiju samo nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dana posle posete nemačkog ministra spoljnih poslova Gvida Vestervelea, koji je u Beogradu izjavio da rezoluciju o Kosovu treba uskladiti sa stavovima Evropske unije, da o njoj pre svega treba razgovarati u Briselu, a ne u Njujorku.

Srbija je izrazila spremnost da obavi konsultacije o eventualnim izmenama rezolucije pre nego što se raspravlja u Generalnoj skupštini UN.

Predsednik Tadić je u subotu izjavio da je Srbija spremna da razgovara u Briselu i Vašingtonu o mogućnostima izmena teksta rezolucije o Kosovu i Metohiji. On je, međutim, naglasio da će eventualne izmene ostati na liniji nacionalnih interesa države Srbije.

Tadić je najavio da će dve srpske delegacije ovih dana posetiti Brisel i Vašington i obaviti konsultacije o rezoluciji, ali je istovremeno isključio mogućnost kompromisa o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Ambasadori SAD: Podrška naporima Beograda za unapređenje regionalne saradnje

Američki ambasadori pri NATO i Evropskoj uniji, Iv Dalder i Vilijam Kenard, posetili su danas Beograd i razgovarali sa savetnikom predsednika Srbije za spoljnu politiku Jovanom Ratkovićem, ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Borkom Stefanovićem.

Poseta ambasadora Daldera i Kenarda potvrđuje snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država težnjama Srbije u njenim evropskim integracijama, i naporima Beograda za unapređenje regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, saopštila je ambasada SAD u Beogradu.

Tokom današnje posete razgovarano je i o, kako je saopšteno, nastavku sadržajnog odnosa Srbije sa NATO, uključujući i načine kojima bi se u potpunosti iskoristilo članstvo u Partnerstvu za mir.

Američki ambasadori pri NATO i EU pozdravili su nastavak saradnje u oblastima kao što su reforma odbrane, sprečavanje širenja naoružanja, suzbijanje opasnosti od nagaznih mina i uskladištene municije, spremnost za reagovanje u slučajevima katastrofa i naučna istraživanja, istaknuto je u saopštenju ambasade SAD u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.