Izvor: RTS, 07.Dec.2022, 16:46

Dan posle Samita u Tirani i nove verzije predloga za Beograd i Prištinu – šta EU želi, a šta nudi

Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević kaže za RTS da je jako značajno vreme u kojem je održan Samit EU – Zapadni Balkan, kao i da će rat u Ukrajini ubrzati pritisak EU na Beograd i Prištinu da se dođe do nekakvog rešenja. Dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić navodi, povodom novog teksta francusko-nemačkog predloga za KiM, da o samom sadržaju može samo da spekuliše, ali da je na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << onoga što je procurelo u javnost jasno da evropski poslanici žele da u sedištu razgovora bude plan o široj normalizaciji odnosa.
Samit Evropska unija – Zapadni Balkan, koji je juče održan u Tirani, prvi put je organizovan jednoj zemlji regiona i u tom smislu je jako značajan, ali je teško reći da li je istorijski, rekao je Ognjen Pribićević u Dnevniku RTS-a.

Ipak, ističe da je jako značajno vreme u kojem je Samit održan, a to je vreme krupnih društvenih promena, kao što su rat u Ukrajini i kriza vrednosti u celoj Evropi.
"Svakako da je Evropskoj uniji potreban region. Mnogo ranije je trebalo da se ovo pitanje pokrene, najmanje pre 10 godina, posebno kada je reč o Srbiji kao najvećoj zemlji regiona", ističe Pribićević.
Novine na Samitu Dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić ističe da se na jučerašnjem samitu nekoliko bitnih stvari pojavilo prvi put.
Pre svega, jasno se govori o perspektivi članstva, a ne o evropskoj perspektivi, mada je, napominje, rečnik jedno, a drugo je politička akcija koja treba da usledi.
Jedna od novina koja je dobila političku podršku jeste koncert faznog postepenog integrisanja zemalja Zapadnog Balkana, koji je predložila Češka.
U ovoj fazi, objašnjava Gajić, zemlje i pre članstva mogu da učestvuju u nekim programima i politikama Evropske unije, kao i u radu evropskih tela kao što je Savet ministara – bez prava glasa.
Takođe, prema tom predlogu, zemlje mogu da lakše pristupe fondovima koji su do sada bili rezervisani samo za članice.
Šta donosi nova verzija francusko-nemačkog predlogaNovi tekst francusko-nemačkog predloga za KiM prosleđen je Beogradu i Prištini, a predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da novi predlog u odnosu na prethodni nije poboljšan u onome što je navažnije za Srbiju.
Pribićević ukazuje da taj predlog nismo videli i ne znamo da li je to sad bolje ili gore, ali da to svakako govori o interesovanju Evropske unije da se dijalog što brže nastavi. 
I Dušan Gajić kaže da o samom sadržaju može samo da spekuliše, ali da je na osnovu onoga što je procurelo u javnost jasno da evropski poslanici žele da na stolu kao glavna tema i u sedištu razgovora bude plan o široj normalizaciji odnosa.
Druga stvar koja se može razumeti iz kontakta sa evropskim posrednicima, navodi Gajić, jeste da je njima jasno da će to biti moguće samo ako se na sto stavi i razgovor o Zajednici srpskih opština, ako prištinske vlasti i Aljbin Kurti prihvate da se barem započne razgovor o formiranju ZSO.
Ti razgovori bi, dodaje, eventualno mogli da idu paralelno.
Cilj je, prema njegovoj oceni, da do novog sastanka na najvišem političkom nivou dođe pre kraja godine ako to bude moguće, a svakako početkom januara.
Međutim, kaže da računicu potencijalno kvari ono što se dešava na severu Kosova, sa najavljenom organizacijom lokalnih izbora.
"Rat u Ukrajini će ubrzati pritisak na Beograd i Prištinu" Pribićević je veoma skeptičan po pitanju mogućnosti da se do rešenja može doći u kratkom vremenu, ali smatra da postoji veza sa ratom u Ukrajini.
"Rat će ubrzati njihov pritisak i na Beograd i na Prištinu da se dođe do nekakvog rešenja", očekuje diplomata.
"Provokacije Prištine će imati kontraefekat"Što se tiče jučerašnjih incidenata na severu Kosova i Metohije, kada su albanski članovi OIK uz asistenciju naoružanih specijalaca nasilno upali u prostorije koje koriste izborne komisije, Pribićević smatra da je reč o novoj provokaciji Prištine i Aljbina Kurtija da kroz pravljenje problema kada se dešava neki skup istakne da oni imaju nekakve svoje ambicije i aspiracije.
"To će izazvati kontraefekat i u tom smislu ne može biti podržano od strane Evrope, jer Evropi u ovom trenutku ne odgovara nova destabilizacija u važnom regionu", zaključuje Pribićević.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.