Dačić: Jug Srbije treba da ima prioritet u razvoju države!

Izvor: Press, 11.Okt.2013, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Jug Srbije treba da ima prioritet u razvoju države!

Dačić je na svečanoj sednici Opštine Gadžin Han, na kojoj je zajedno sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Majklom Devenportom uručio ključeve stanova za 15 interno raseljenih porodica koje su živele u kolektivnim centrima, ukazao na geostrateški značaj juga Srbije i na svu opasnost od odlaska stanovništva s tog prostora.
"Jug Srbije bi mogao da se puni predstavnicima drugih naroda koji bi kroz 100 godina, na primer, mogli ovaj deo Srbije da proglase svojom istorijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << teritorijom", upozorio je Dačić.
On je rekao da je nezaposlenost na jugu Srbije najveća i da je u nekim opštinama i više od 50 odsto, ocenivši da proces rešavanja pitanja izbeglih i rašeljenih lica nedopustivo dugo traje.
Prema njegovim rečima, postoje dva načina za rešenje tog problema - povratak u krajeve odakle su izbegli vraćanjem njihove imovine i prvobitnog statusa, kao i integracija u srpsko društvo.
On je rekao da naročito sporo ide povratak na Kosovo i Metohiju i da se tamo vratilo tek oko 4.000 raseljenih osoba.
Premijer Srbije je istakao da su u Srbiji ranije bile vlade koje nisu htele da se bave teškim problemima, poput pitanja Kosova i Metohije i ekonomske situacije u zemlji.
"Niko nije hteo da sprovodi nepopularne mere. Ova vlada je preuzela rizik za budućnost Srbije stavljajući na dnevni red teška pitanja. Ako to ne uradimo danas moramo znati šta će nam se dogoditi sutra", poručio je Dačić.
Na svečanoj sednici Opštine Gadžin Han, na kojoj su predstavnici te opštine uručivali Oktobarske nagrade, premijeru Srbije dodeljena je povelja za razvoj te opštine i na angažovanju u otklanjanju posledica poplava koje su zadesile to područje.
Povelje su dobili i predstavnici delegacije EU u Srbiji, Javno vodoprivredno preduzeće "Srbija vode", a zahvalnice su dodeljene UNHCR-u, USAID-u i autoru knjiga o Zaplanju Vladimiru Vučkoviću.
Šef delegacije EU u Srbije Majkl Devenport rekao je na svečanoj sednici Skupštine opštine Gadžin Han da donacija EU za izbegla i interno raseljena lica do sada iznose 64 miliona evra.
On je napomenuo da se tim ljudima može pomoći finansiranjem povratka, gradnjom novih domova za one koji će ostati u Srbiji, pružanjem besplatne pravne pomoći i pomoći u cilju boljeg integrisanja u društvo.
Devenport je rekao da će u narednoj godini biti izdvojeno još 14 miliona evra za otvaranje kolektivnih centara.
Podela 15 stanova u Gadžinom Hanu rezultat je truda velikog broja ljudi, rekao je šef Misije UNHCR-a Eduardo Arboledo, dodajući da je cilj zatvaranje kolektivnih centara u Srbiji.
On je podsetio da je opština Gadžin Han za izgradnju zgrade sa 15 stanova dala građevinsko zemljište i obezbedila infrastrukturu.
Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić podsetio je da je Srbija zemlja sa najvećim brojem izbeglih i interno raseljenih lica u Evropi, ali da zahvaljujući donacijama Komesarijat dnevno skući pet porodica.
U Gadžinom Hanu za zbrinjavanje takvih porodica do sada je izdvojeno 56 miliona dinara, rekao je Cucić.
Stambena zgrada u kojoj se nalaze stanovi za socijalno ugrožene i interno raseljene porodice koštala je 260.000 evra i izgrađena je sredstvima Evropske unije i UNHCR-a.
Opština Gadžin Han je nerazvijena opština sa 34 sela i ukupno 8.350 stanovnika i sa površinom od 325 kvadratnih kilometara. Prosečna starost stanovništva iznosi 53 godine, a nezaposleno je 1.400 ljudi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.