Da li bi nedobijanje datuma zaustavilo dijalog

Izvor: Politika, 22.Mar.2013, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li bi nedobijanje datuma zaustavilo dijalog

Ako Evropski savet krajem juna pokaže „crveno svetlo” Srbiji dijalog Beograda i Prištine mogao bi biti ne samo usporen nego i suspendovan

Teško je reći šta će se dogoditi sa dijalogom Beograda i Prištine ukoliko Srbija krajem juna ne dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom. Premijer je nedavno izjavio da bi to značilo „ubijanje dijaloga”. Ali on je nekoliko puta ponovio da je Srbija „opredeljena i privržena dijalogu” i da u njemu ne učestvuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zbog datuma već zbog rešavanja problema na Kosovu.

Da bi nedobijanje datuma imalo štetne posledice po dijalog slažu se i posmatrači. Oni se razlikuju u proceni kolika bi šteta zapravo bila u slučaju da Evropski savet pokaže crveno svetlo Srbiji.

Ukoliko bi se baš todogodilo, Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, veruje da dijalog ne bi bio prekinut, već da bi bio usporen. „Ako Srbija ne bi dobila datum to bi imalo više posledica. Prva bi bila da dijalog ne bi bio suspendovan, ali bi bio znatno usporen i sigurno je da bi ovde bila otvorena unutrašnjopolitička debata da li dijalog ima smisla da se vodi, čime bi bile ojačane one snage u Srbiji koje su ne samo protiv dijaloga nego i protiv evropskih integracija”, kazao je Pribićević. On smatra da ta debata ima mnogo više pristalica nego što se to u ovom trenutku vidi preko medija, te da bi, u tom slučaju, sve bilo mnogo otvorenije i ozbiljnije.

Na pitanje da li bi nedobijanje datuma stvorilo uslove i za izbore, odgovara potvrdno. Ali, i dobijanje datuma bi, kako naglašava, takođe moglo da vodi ka izborima.

Komentarišući prekjučerašnju sedmu rundu dijaloga u Briselu, Pribićević kaže da mu se čini da su „pregovori otišli dalje nego što se u ovom trenutku to vidi, nego što su političari i jedne i druge strane spremni da to kažu, zbog unutrašnjopolitičkih razloga”, pri čemu on tu posebno misli na Beograd. S druge strane, Amerikanci su u ovom trenutku, ukazuje, iza scene mnogo više uključeni nego što je to ranije bio slučaj.

Nikola Jovanović, urednik časopisa „Izazovi evropskih integracija”, ne misli da bi u slučaju izostanka datuma za pregovore krajem juna, došlo sa srpske strane do jednostrane suspenzije dijaloga s Prištinom. „Tada bi se dijalog vratio na tehnički nivo, a stanje na KiM privremeno zamrzlo. Imajući u vidu tok dijaloga, koji suštinski odgovara zemljama „kvinte” (Italija, Nemačka, Francuska, SAD i Velika Britanija), ne verujem da će EU dozvoliti da krajem juna Srbija ostane bez ikakve ’šargarepe’, tako da je makar moguć i ’uslovni’ datum”, kaže Jovanović i dodaje da bi„mogući novi izbori automatski suspendovali dijalog na nekoliko meseci”.

Mišljenja da je mnogo, mnogo realnije da dođe do dogovora početkom aprila (kada će se ponovo u Briselu sresti učesnici dijaloga) nego da se to ne desi, Laslo Varga, zamenik predsednika Odbora za evropske integracije skupštine, ocenjuje da „ne bi bilo druge mogućnosti nego da se dijalog nastavi i u nekom negativnom scenariju”.

S tim u vezi, Varga podseća i na to da je predsednik srpske vlade bezbroj puta izjavio da se dijalog ne vodi zbog datuma nego zbog rešavanja problema.

Na pitanje da li bi tempo dijaloga po tom negativnom scenariju bio sporiji, odgovara: „Nije svejedno da li nas od dogovora dele dve tačke i tri zareza u nekom sporazumu ili su po određenim pitanjima stavovi dijametralno suprotni. Od toga bi zavisilo kako bi se dalje nastavilo. Ukoliko bi ostale neke manje važne stvari nerešene, onda bi dijalog mogao biti nastavljen nekom normalnom dinamikom. Ako bi se ispostavilo da su stavovi zaista nepomirljivi posle osam ili devet rundi, onda bi to sigurno značilo da je realan jedino neki usporeni tempo”, objašnjava Varga.

Jovan Teokarević, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, misli da bi nedobijanje datuma srušilo dijalog. Teokarević je, prenosi Beta, kazao da je dobijanje datuma u tesnoj vezi sa pregovorima. Verujem da bi srpska vlada formalno ili neformalno suspendovala pregovore sa Prištinom, kao neku vrstu nove verzije srpskog inata prema Briselu, na koji način će najviše loših posledica biti za Srbiju. Uprkos tome mislim da će to biti opredeljenje, koje će biti dočekano sa nekom vrstom popularnosti i oduševljenja. I možda će da stvori uslove da se uprkos nedobijanju datuma za pregovore na jesen organizuju izbori”, rekao je Teokarević.

B. Čpajak

objavljeno: 22.03.2013.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.