DS: Diskriminatorski stav Vlade

Izvor: Akter, 13.Sep.2015, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Diskriminatorski stav Vlade

Demokratska stranka (DS) osudila je danas najave o ukidanju socijalne pomoći za tražioce azila u zemljama Evropske unije, ocenjujući takvu nameru kao diskriminciju Roma

"Ako se zna da skoro 95 odsto tražioca azila čine pripadnici romske zajednice, onda ovakva namera razotkriva duboko diskriminatorski i ksenofobičan stav prema Romima i u maniru je najmračnijih ideologija", navodi se u saopštenju DS-a.

Predsednik vlade Aleksnadr Vučić nedavno je prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << posete Nemačkoj, najavio ukidanje socijalne pomoći za lažne azilante, odnosno ztražioce azila u zemljama EU čiji zahtev bude odbijen i koji budu deportovani u Srbiju.

"Umesto što kažnjava Rome jer traže bolji život za sebe i svoje porodice, Vlada treba da učini dodatne napore da se smanji siromaštvo Roma i njihovu socijalnu isključenost", navodi DS.

Ta stranka je pozvala romske organizacije, ali i Zaštitnika građana i Poverenicu za ravnopravnost, da se odlučno suprotstave ovakvim "opasnim namerama" Vlade Aleksandra Vučića.

Gradskla vlast u Novom Sadu prevarila Erste banku

Demokratska stranka (DS) optužila je gradsku vlast u Novom Sadu da je "prevarila" Erste banku i ocenila da će to za posledicu imati izostanak ozbiljnih stranih investicija u taj grad.

DS je u saopštenju naveo da je Erste banka bila vlasnik zemljišta u centru grada, kod zgrade glavne pošte, pa je zatim to zemljište prodala u momentu kada je na njemu bilo moguće izgraditi znatno manji kompleks nego što gradska vlast sada planira, promenama urbanističkog plana.

Samim tim, i cena tog zemljišta koje je Erste banka prodala bila je znatno niža od one koju će posle najavljenih izmena urbanističkog plana dostići isti taj plac, navodi se u saopštenju.

"Sa reputacijom lokalne samouprave koja je na šibicarski način izigrala ozbiljnu multinacionalnu grupu, Novi Sad će samo moći da sanja ozbiljne strane investitore", ocenio je DS.

Ta stranka je najavila da će organizovati i prikupljanje potpisa građana za peticiju kojom će se od gradske vlasti tražiti da odustane od najavljene izgradnje solitera od 13 spratova u centru grada i ocenila da bi izgradnja takvog objekta dodatno devastirala Novi Sad.

DS je ocenio da se najavljenim izmenama urbanističkog plana javni interes "neskriveno podređuje interesima krupnog kapitala".

"Takve urbanističke zahvate mogu inicirati ili potpune neznalice ili korumpirani političari", poručio je DS i dodao da gradska vlast pod svaku cenu želi da "prekroji" centar grada "po svom neukusu i prema potrebama svojih tajkuna".

Komisija za urbanističke planove Skupštine grada Novog Sada u petak je usvojila predlog izmena Plana generalne regulacije, po kojima zemljište kod zgrade glavna pošte i okolne parcele postaju plac za stambeno-poslovni kompleks ukupne površine 45.000 kvadratnih metara, sa soliterom od 13 spratova.

"I mada izmene regulacionog plana još nisu usvojene (u Skupštini grada), privatni investitor u medijima promoviše projekat budućeg kompleksa i najavljuje početak gradnja, što ukazuje na to da je sve već dogovoreno sa Gradskom kućom", piše u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.