DS: Ukidanje socijalne pomoći je diskriminacija Roma

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Sep.2015, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Ukidanje socijalne pomoći je diskriminacija Roma

Demokratska stranka danas je najoštrije osudila najavu premijera da izmenama Zakona o socijalnoj zaštiti ukine socijalnu pomoć tražiocima azila u zemljama EU, posebno Nemačkoj, ocenjujući da se na taj način diskriminišu Romi.

"Ako se zna da skoro 95 odsto tražioca azila čine pripadnici romske zajednice, onda ovakva namera razotkriva duboko diskriminatorski i ksenofobičan stav prema Romima i u maniru je najmračnijih ideologija", tvrdi se u saopštenju DS.

>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />U toj stranci navode da vlada, "umesto da kažnjava Rome što traže bolji život za sebe i svoje porodice, treba da učini dodatne napore da se smanji siromaštvo Roma i njihova socijalna isključenost".

DS ističe da se problem tražioca azila mora rešavati otklanjanjem uzroka, a ne kažnjavanjem.

"Vlada koja se deklarativno opredeljuje za evropske integracije mora da zna da put približavanja EU i njenim vrednostima ne vodi preko gaženja prava najugroženije društvene grupe, što, na žalost, Romi jesu. Zato DS poziva romske organizacije, ali i Zaštitnika građana i Poverenicu za ravnopravnost, da se odlučno suprotstave ovakvim opasnim namerama Vlade Aleksandra Vučića", zaključuju u DS.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Pokret socijalista kritikuje DS

Izvor: RTS, 13.Sep.2015

Pokret socijalista ocenio da je sramno kada oni koji su organizovali i podržavali proteste protiv azilanata govore o bilo kakvom vidu diskriminacije, komentarišući stav Demokratske stranke da će izmenama Zakona o socijalnoj zaštiti biti ukinuta socijalna pomoć tražiocima azila u zemljama...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.