Crnogorska Skupština usvojila dva zakona koja je Milatović vratio na ponovno glasanje

Izvor: VOA, 19.Jan.2024, 19:33

Crnogorska Skupština usvojila dva zakona koja je Milatović vratio na ponovno glasanje

Podgorica — Skupština Crne Gore ponovo je u petak, glasovima parlamentarne većine, usvojila Zakon o finansiranju lokalne samouprave i zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, dva od tri zakona koja je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović nedavno vratio parlamentu na ponovno odlučivanje. Crnogorski parlament nije, međutim, izglasao izmjene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama koje je predsjednik države, takođe, odbio da potpiše. Taj zakon, koji je kritikovala i Evropska unija, na današnjem glasanju nije podržao nijedan poslanik, četiri su bili protiv, a 38 poslanika je bilo uzdržano. Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović, koja je u četvrtak saopštila da izmjene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama povlači iz skupštinske procedure, u petak je kazala da “postoji pravna praznina kad je u pitanju povlačenje zakona, posebno kada je posrijedi zakon koji je izglasan u Skupštini, a koji je predsjednik države vratio”. “Ja nisam odustala od povlačenja zakona. Međutim, kako nisam pravnik nego ekonomista, rekla sam da će o tome odluku donijeti stručna služba Skupštine ili Kolegijum Skupštine. Da ne bi ušli u problem, iako ja zaista mislim da je i pored svih preporuka Evropske komisije ovaj zakon bio dobro rešenje za rad Agencije za elektronske komunikacije, mi smo se na Kolegijumu kod predsjednika Skupštine saglasili da danas stavimo ovaj zakon na glasanje, alli ga nećemo izglasati. Naša želja nije, posebno ne mene kao predlagača, da se konfrontiram sa predstavnicima EK, niti da narušavam odnose sa našim evropskim partnerima”, kazala je Popović. Predsjednik Crne Gore saopšto je da pozdravlja odluku Skupštine da uvaži primjedbe koje je iznio na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama, te da odustane od njegovog ponovnog izglasavanja “Korektivnom ulogom Predsjednika države u zakonodavnom procesu zaustavljeno je donošenje zakona koji je suprotan pravnoj tekovini EU”, napisao je Milatović na društvenoj mreži Eks. Milatović je, međutim, poručio da “ostaje uvjeren da će primjena ponovo donesenog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kao i Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o privrednim društvima, dovesti do negativnih posljedica u praksi”. Nakon to je Milatović nedavno odbio da potpiše tri zakona koje je usvojio parlament u kome većinu predvodi Pokret Evropa sad (PES) čiji je potpredsjednik, iz te partije su ga optužili za navodno djelovanje u korist kadrova bivše vlade Dritana Abazovića. Predsjednik države ima pravo da ne potpiše zakon, ali je po Ustavu dužan da ga potpiše, ukoliko ga parlament ponovo usvoji.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Skupstina Crne Gore nije usvojila Zakon o elektronskim komunikacijama

Izvor: VOA, 19.Jan.2024

Crnogorski parlament usvojio je u petak dva zakona, ali nije izglasao izmjene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama koje je predsjednik države, takođe, odbio da potpiše. Taj zakon, koji je kritikovala i Evropska unija, nije podržao nijedan poslanik.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.