Crna Gora: Do Nove godine novi glavni pregovarač sa EU

Izvor: B92, 21.Nov.2023, 21:18

Crna Gora: Do Nove godine novi glavni pregovarač sa EU

Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore planira da promeni pregovaračke radne grupe i da do Nove godine izabere glavnog pregovarača sa Evropskom unijom.

Iz Ministarstva su naveli da će zbog organizacionih i personalnih promena u resorima, nastalih izborom vlade, biti potrebno doneti nove odluke o radnim grupama.

"Biće neophodno birati i nove šefove radnih grupa, tamo gdje su se te promjene odrazile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i na te pozicije. S ciljem očuvanja institucionalne memorije, najveći broj dosadašnjih članova biće i u novim pregovaračkim grupama.

Osim toga, dodatno ćemo otvoriti vrata za civilni sektor, a pokušaćemo da racionalizujemo broj članova radnih grupa", navodi se u odgovoru crnogorskog Ministarstva za Vijesti.

Vlada je formirala radne grupe za sva 33 pregovaračka pogavlja, a svaka radna grupa ima šefa kog imenuje izvršna vlast. Prema saznajima Vijesti, u radnim grupama je ukupno između 600 i 650 članova.

Pregovori Crne Gore i EU zvanično su počeli 29. juna 2012. godine. Do sada su otvorena sva 33 pregovaračka poglavlja, a privremeno zatvorena tri.

Crna Gora je 2020. godine prihvatila da pregovora po novoj metodologiji, kojom je predviđeno da bez ispunjavanja merila u poglavljima 23 i 24 (pravosuđe i vladavina prava), ne može biti zatvoreno nijedno drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.