Čižov: EU bi se mogla prisetiti svoje posredničke uloge za rešavanje pitanja Kosova

Izvor: Vostok.rs, 22.Dec.2018, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čižov: EU bi se mogla prisetiti svoje posredničke uloge za rešavanje pitanja Kosova

 
Poslednje akcije Prištine ozbiljno prete stabilnosti regiona, izjavio je za RIA Novosti stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov. Krajem novembra, Priština je uvela carine u iznosu od 100% na robu iz centralne Srbije, a 14. decembra odobrena je transformacija takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga u punopravnu vojsku. "Čini se da su lideri kosovskih Albanaca `zagrizli`, a da nisu naišli na otpor Evropske Unije, ali su očigledno dobili podršku Vašingtona", rekao je Čižov. Prema njegovim rečima, “EU bi se mogla prisetiti svoje posredničke uloge i, kako kažu, “uštinuti Prištinu za rep”. Samoproglašeno Kosovo faktički je počelo da vodi politiku koja vodi slomu dijaloga s Beogradom uz posredovanje Evropske Unije i preorijentisalo se na Vašington čiju podršku oseća, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.
Uvođenje carina od strane Prištine na robu iz Srbije znači praktično humanitarnu katastrofu za srpsko stanovništvo na Kosovu, izjavio je Čižov. "Ne radi se samo o stvaranju vojske, već su uvedene i 100-postotne carine. Za preostalo srpsko stanovništvo na Kosovu, to znači gotovo humanitarnu katastrofu, jer su preživljavali uglavnom zbog isporuka iz Srbije. Inače, isto to vredi i za Republiku Srpsku u sastavu Bosne i Hercegovine”, rekao je Čižov. On je naveo da ni EU, ni NATO, odnosno generalni sekretar Jens Stoltenberg, koji je promrmljao nešto o tome da nije vreme za odluku o stvaranju kosovske armije, ni rečju nisu spomenuli da je takva odluka najgrublje narušavanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.  „Može se pretpostaviti da je neko od običnih ljudi zaboravio na tu rezoluciju tokom 19 godina, ali profesionalci moraju da se sete. Tamo je jasno napisano da je jedino legitimno vojno prisustvo međunarodnih snaga Kfora“, naglasio je Čižov komentarišući reakcije Zapada na usvajanje zakona o transformisanju kosovskih snaga bezbednosti u kosovsku armiju.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.