Cijene nafte i plina pogurale ruski izvoz u EU

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Jun.2017, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte i plina pogurale ruski izvoz u EU

MOSKVA - Vrijednost ruskog izvoza u zemlje Europske unije u prva četiri mjeseca ove godine porasla je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje za 38 posto, najviše zahvaljujući rastu cijena nafte i plina, objavilo je u utorak rusko Ministarstvo gospodarskog razvoja.

Po podacima toga ministarstva, vrijednost ruskog izvoza u EU u prva četiri mjeseca iznosila je 53,8 milijardi američkih dolara, a u istom lanjskom razdoblju 39 milijardi.

Osnovni razlog >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << rasta vrijednosti izvoza je rast prosječnih cijena ugljikovodika. Prosječna cijena nafte u travnju ove godine bila je 50,9 dolara za barel što je 29,4 posto više nego lani u isto doba, a cijena plina je porasla za 28,9 posto, do 186,6 dolara za tisuću prostornih metara, kaže se u objavi Ministarstva gospodarskog razvoja.

Napominje se da su pored rasta cijena, rasle i količinske isporuke zbog oštre zime koja je produljila sezonu grijanja pa su zemlje sjeverne Europe podebljale narudžbe plina.

U usporedbi s prošlom godinom, najviše su porasle isporuke u Portugal, Grčku, Hrvatsku i Dansku, pokazuju službeni ruski podaci.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Moskva

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.